OŽIVITE ODJEĆU BOJAMA

Šareni detalji za dosadnu jesen

Jarke boje

Zimske su kreacije u pravilu uvijek u tamnijim tonovima: crna, smeđa i siva prevla­davaju gotovo u svim kolekcijama. Da bi doskočili ‘tmurnom’ ugođaju, dizajneri su predložili modne dodatke u jarkim bojama poput žute, boje fuksije, tirkizne ili narančaste. A da bi još više došli do izražaja, neki su detalji izrađeni i od lakirane, blještave kože. Stoga, dovoljan je jedan, ali izražajan detalj da budete in: primjerice, uz strogu, crnu kombinaciju odaberite jarkocrvenu ili limunžutu torbicu.

Dugačke rukavice

Anna Molinari, Gianfranco Ferre, Christian Lacroix… gotovo svi dizajneri uklopili su ih u svoje kolekcije za jesen i zimu. Ne moraju obvezno biti od kože – rukavice od satena ili baršuna s elastinom, koje će pokriti ruke sve do lakta, i te kako su dobrodošle za večernje kombinacije

Cipele Najveća novost u svijetu cipela su booties modeli, odnosno niske gležnjače, kakve su predstavljene na revijama modnih kuća Moschino i Louis Vuitton te Burberry i Yves Saint Laurent. Štikle i dalje hrabro odolijevaju ‘napadu’ robusnijih cipela s punim potpeticama. Međutim, ove sezone su od lakirane ili eko-kože u nekoj jarkoj boji, a crni modeli imaju unutrašnjost s uzorkom ili od kože u zlatnoj boji. A modeli Mary-Jane, s remenčićem preko rista, nikada nisu bili popularniji.

Velike torbe Nekad su za njih tvrdili da su neženstvene, a prošle sezone zavladale su modnim pistama (i dućanima) ukrašene vidljivim oznakama modnih marki. Ove sezone su dobile dodatne centimetre, tako da neki modeli nalikuju na kovčege ili nesesere sa ‘skrivenim’ pretincem u donjem dijelu. I pismo-torbe, inače modeli koji stanu u dlan, ove su jeseni i zime ‘odrasle’: sada su to velike torbe, koje dobro služe u dnevnim prigodama, a ležerno se, pod rukom, mogu nositi i za večernje izlaske.

Široki remeni Sve se u ovojesenskoj modi vrti oko ženstvene figure, pa su tako široki remeni postali još širi, da bi što više naglasili struk i obline tijela. Upravo zbog svojih dimenzija, postali su vrlo upadljiv modni dodatak. Nosite ih ne samo u klasičnim kombinacijama s bluzama, već i široki kaput slobodno stegnite u struku.

Šeširi i kape Od pokrivala za glavu odavno ne tražimo da nam budu samo zaštita od hladnoće, već i romantičan dodatak. Još prošle jeseni Marc Jacobs je u svojim kolekcijama predstavio velike beretke, a ove godine one su dominirale u većini kolekcija i revija u Milanu i Parizu. Celinova dizajnerica Ivana Omazić za ovu jesen i zimu predložila je kačkete od tvida, koji najbolje pristaju uz dnevne kombinacije.

Linker
30. travanj 2024 02:36