EKSKLUZIVNO

Sanja Sarnavka: Moja borba za život

Svojim brojnim bitkama Sanja Sarnavka, žena koja je život posvetila borbi protiv nasilja i zlostavljanja, prije nešto više od dva mjeseca dodala još jednu – ovaj put za vlastiti život. Predsjednica udruge B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipirana) u kolovozu je, naime, doznala da ima karcinom dojke. Ali spoznaja da boluje od zloćudne bolesti nije slomila tu 58-godišnju profesoricu komparativne književnosti i jugoslavenskih jezika i književnosti, o čemu je progovorila u novom broju tjednika Gloria.

Kako ste otkrili tumor? – Slučajno, sredinom kolovoza. Sinovi Nikola (32) i Igor (25) su bili na moru, suprug Vladimir (60) na poslu, a ja od ranog jutra na nogama. Zbrinula sam naših pet pasa, zalila cvijeće i sjela da predahnem uz kavu i cigaretu. I u trenu kad sam pomakla lijevu ruku, ispod pazuha prema dojci, probola me oštra, jaka bol. Dlanom sam pritisnula to mjesto i osjetila kvržicu. Imam rak, moram odmah na pregled – prostrujalo mi je kroz glavu. Ne mogu objasniti zašto sam baš to pomislila, ali oduvijek imam prilično snažnu intuiciju. Odmah sam nazvala polikliniku i naručila se na mamografiju 17. kolovoza.

Kome ste prvo javili dijagnozu? – Suprugu, pa sinovima. Svi su bili prilično zbunjeni jer se od mene nije očekivalo da budem bolesna. Uvijek sam do tada bila superzdrava i prepuna energije. Rekla sam im da prestanu paničariti, pa neću umrijeti sutra, rak dojke ne ubija odmah, još će me nekoliko godina morati trpjeti.

Kad ste operirani? – Već 23. kolovoza primljena sam u bolnicu. Kirurg mi je predložio parcijalnu operaciju, ali sam se odlučila za odstranjenje cijele lijeve dojke, da ne bih morala slučajno opet pod nož. Osim toga, tješila sam se da mi je lijeva dojka uvijek bila malo ružnija od desne, pa rekoh, kad već mora, bolje lijeva nego desna. Operirana sam sljedeći dan. Nakon operacije otkrili su da je tumor metastazirao – bila su već zahvaćena dva limfna čvora ispod pazuha.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Cijeli razgovor sa Sanjom Sarnavkom, u kojem otkriva kako se nosi s gubitkom dojke i iscrpljujućim kemoterapijama pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 930) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
19. travanj 2024 18:41