RAZOČARANA I OSRAMOĆENA

Sandra Perković: Sada ću se opustiti na neželjenom odmoru

Suze i sramota nisu epilog doping-skandala u čijem se središtu našla Zagrepčanka Sandra Perković (20), europska prvakinja u bacanju diska, nakon nastupa u Shanghaiju i Rimu zbog konzumacije osvježavajućeg energetskog pića s okusom limuna i limete. Prava kazna tek slijedi. Čeka je suspenzija od šest mjeseci do dvije godine, o čemu će odlučiti Svjetska atletska federacija. S obzirom na to upitan je njezin odlazak na Olimpijske igre u London iduće godine. Oduzimaju joj se i novčane nagrade za posljednja dva rezultata u Dijamantnoj ligi, kao i stipendija Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog atletskog saveza. No, najviše je boli što će joj zauvijek u sportskom dosjeu ostati zabilježeno da je “pala” na doping-kontroli.

Što vam je prvo prošlo kroz glavu kad ste 1. lipnja doznali za pozitivan nalaz? – To da sav trud koji sam uložila u ovu sezonu postaje, najblaže rečeno, upitan. Osjetila sam nelagodu. U mislima sam odvrtjela film što sam sve konzumirala u posljednje vrijeme. Tada mi još nije padalo na pamet da bi energetski napitak koji sam pila mogao biti sporan. Pomislila sam da su mi namjestili. A onda i to da se u laboratoriju dogodila pogreška, da su zabunom pomiješali uzorke. Potom mi je farmakolog, koji mi je pomagao otkriti što bi moglo biti sporno, rekao da sam pozitivna zbog energetskog pića noxpump. Da stvar bude gora, pila sam ga na samo dva atletska mitinga Dijamante lige, najprije u Shanghaiju 15. svibnja, a onda u Rimu, jedanaest dana kasnije. Pomislila sam da će zacijelo i nalaz dopinške kontrole u Rimu biti pozitivan. Prošlo mi je kroz glavu da mi prijeti dvogodišnja suspenzija. I zabrana nastupa na Olimpijskim igrama.

Tko vas je obavijestio da ste pozitivni? – Dopis je stigao mailom Hrvatskom atletskom savezu, a oni su ga proslijedili mojem treneru. Naime, nakon treninga trener mi je rekao da me zbog nečega treba. Po prizvuku u njegovu glasu naslutila sam da nešto ne valja. Pročitala sam mail i odsjekle su mi se noge.

Što se potom dogodilo? – Tražili smo uzrok sramote, što sam sve mogla uzeti a da nije dopušteno. U blizini nisam imala nikoga tko se razumije u te stvari, koga bih mogla pitati za savjet, pa je moj tim konzultirao jednog stručnjaka.

Što se otkrilo detaljnom analizom? – To da u energetskom napitku ima ekstrakta geranija, što piše na deklaraciji na poleđini, a on sadrži metilheksanamin, tvar koja je uvrštena na popis zabranjenih supstancija Svjetske antidopinške agencije. A to ne piše na deklaraciji proizvoda. Ukratko, to je kao da pojedete kruh i “padnete” na dodatak u brašnu za koji ne znate. Otkriće me šokiralo.

Kako se sad osjećate? Jeste li ljutiti, ogorčeni? – Jako sam razočarana, povrijeđena, tužna. Umjesto da se veselim rezultatima i pobjedama s dva važna mitinga, osjećam prazninu. Moja obitelj i prijatelji pokušali su sve okrenuti na šalu i to mi je u prvi mah pomoglo da prebrodim šok. Ipak, ni ta “terapija” nije svemoguća…

Što sad radite? – Lagano treniram, više za sebe. Još sam zbunjena viškom vremena. Čim sam doznala rezultat dopinških kontrola u Shanghaiju i Rimu, jedan dan sam nakon jutarnjeg treninga otišla na manikuru. Drugi dan sam bila na pedikuri, treći kod kozmetičarke… Posljednjih šest-sedam godina znam samo za odricanja, a sad ću se opustiti na neželjenom odmoru. I, znate što? Shvatila sam značenje krilatice: “Kad ti život da limun, napravi limunadu”. Kad ću već dobiti slobodno ljeto, otići ću na more i uz to trenirati. Eto, sad ću si to priuštiti. I nadati se kazni koja neće biti drakonska. Jako se bojim da od mene ne naprave primjer za zastrašivanje drugih sportaša. S druge strane, nadam se da će moj slučaj upozoriti druge sportaše na opasnost koja vreba kad uzimaju energetska pića, vitamine i minerale, koje nisu svjesni.

Tanja Vučičević

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju sa Sandrom Perković pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 860) ili se pretplatite na PDF izdanje

PROČITAJTE VIŠE: SANDRA PERKOVIĆ Tatu nisam vidjela 15 godina

Linker
25. travanj 2024 13:55