UČI ŽIVJETI

Sandra Paović: Liječnici su mislili da ću ostati nepokretna

Otkako je snimila reklamu za humanitarnu akciju HRT-a Uz nas niste sami, stolnotenisačica Sandra Paović (28), koja je uspjela prohodati nakon teške prometne nesreće prije dvije godine u Francuskoj, ne odvaja se od metalnog broša u obliku maslačka. Ukrašen raznobojnim kamenčićima, broš simbolizira pet udruga za koje se prikupljaju sredstva. Akcija je završila jučer, 15. listopada, emisijom uživo na HTV-u, kada su se u pozivnom centru na telefon javljale poznate osobe. Kako ste se angažirali u akciji koja pomaže osobama s invaliditetom? – Animirala sam svu rodbinu, prijatelje, susjede i kolege sportaše, dečka, švicarskog stolnotenisača Marca Altermatta, da stalno zovu. Počašćena sam što su me izabrali za jedno od zaštitnih lica akcije i što mogu pomoći. Znam što znači svaki poziv i svaka kuna u trenucima kad ste bespomoćni, prikovani za krevet, bez novca o kojem vam ovisi život, budućnost.

Koliko vam je pomogla rehabilitacija u klinici u švicarskom Nottwilu i u Poliklinici Terme u Selcu? – Nesreća mi je u sekundi prekinula sportski i privatni život, a liječnici su bili uvjereni da ću, ako i ostanem živa, biti nepokretna. Danas hodam uz pomoć štake. Ali, zbog slabe cirkulacije, kad dulje sjedim, desna noga mi se ukoči, osjećam stalnu bol u rukama i prstima, koja se pojačava noću, a zbog ozljeda leđne moždine kroz tijelo mi neprekidno prolaze trnci. Uskoro ću na zahtjevnu operaciju mjehura. Ipak, presretna sam. Prije nekoliko mjeseci preselili ste se iz rodnog Vukovara u Zagreb, u stan koji vam je Grad dao na korištenje na tri godine. Kako se snalazite? – Učim živjeti. Sama sve čistim, perem, usisavam, kuham, idem u dućan… Sve me to jako umara, ali, ne dam se. Još ne mogu sama promijeniti posteljinu ili otvoriti konzerve, pa molim goste da mi pomognu.

Kakvi su vam planovi? – Želim živjeti s Marcom. Prošli mjesec proslavili smo deset zajedničkih godina. On živi i radi u Baselu, ali se često viđamo. Sada mi odgovara život u Zagrebu, ali moja je budućnost uz njega.

Zaigrate li kada stolni tenis? – Da, ali, kako mi je desna ruka slabija, reket moram pričvrstiti zavojem za ruku da mi ne bi ispao.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
26. travanj 2024 14:31