INTERVJU: IVA GAČIĆ

S Hloverkom nikad nisam bila bliska

Mnogo uzbuđenja, velikih planova i ostvarenih želja – tim riječima bi 36-godišnja Iva Gačić mogla opisati proteklih pet godina, koliko je na dužnosti direktorice Informativnog programa Nove TV. Na to mjesto, odnosno na tu komercijalnu televiziju, stigla je s HTV- a gdje je bila urednica političkog magazina Meridijan 16. Danas se može pohvaliti da je uspjela – što joj je bila želja – napraviti značajne promjene u informativnom programu svoje nove matične kuće, čemu je najbolji dokaz činjenica da je Dnevnik Nove TV često gledaniji od Dnevnika HTV-a. Ivu Gačić, međutim, od svega najviše veseli to što je okružena, kaže, vrhunskim profesionalcima, koji su usto i kvalitetne osobe, pa nema svađa i podmetanja, po čemu je poznata državna televizija.

Na što ste u tih pet godina rada na Novoj TV najviše ponosni? – Trenutačno na to što je Nova TV počela prenositi Ligu prvaka, najprestižnije nogometno natjecanje. Imamo odličan videonews portal Dnevnik.hr, a iako već dugo tvrdim da je naš Dnevnik najbolji Dnevnik, sad to i brojke o gledanosti pokazuju. Magazin Provjereno također je izvrsna emisija.

S obzirom na to da na poslu dajete cijelu sebe, kako reagirate na kritike? – U stanju sam toliko strogo iskritizirati sebe samu da mi nakon toga kritika bilo koga drugog djeluje kao melem. Sklona sam detaljnoj analizi uzroka i posljedica svega što radim, tako da ne mogu reći da me tuđe kritike jako pogađaju. Ako to čujem od ljudi čije mišljenje cijenim, još jednom razmislim jesam li nešto previdjela ili krivo zaključila. No, zasad još nisam doživjela da me kritičari baš “sasijeku u korijenu”.

Često ističete da u poslu volite visoko postavljati letvicu: što se dogodi kad je srušite? – Ponovno je dignem i krenem preskakati. Pa i Blanka Vlašić ima pravo na tri pokušaja. Naravno da svaki “pad” doživljavam emotivno, no on me samo “nabrusi” na novi pokušaj.

Na Novu TV svojedobno su prešle i neke od najvećih HTV-ovih zvijezda, Mirjana Hrga i Hloverka Novak-Srzić, a onda ste se rastali pod ne baš lijepim okolnostima: Mirjana Hrga, nekoć vaša prijateljica, čak je odlučila tužiti Novu TV? Što danas mislite o njima?Hloverka Novak-Srzić i ja nikad nismo bile bliske, a ako se negdje poslovno sretnemo, pozdravimo se. Ona je sada glavna urednica Informativnog programa HTV-a, i to je sve što me o njoj zanima. Ne bih htjela da zvuči uvredljivo, no o njoj kao o osobi uopće ne razmišljam. A Mirjana Hrga je jedno profesionalno završeno razdoblje u mom životu. Sudski postupak je u tijeku pa ga ne mogu komentirati, a niti to želim.

Koga smatrate svojom najboljom “akvizicijom” s konkurentskih televizija? – Zadnja je bio Mislav Bago. Smatram ga najboljim političkim novinarom u Hrvatskoj i našim velikim adutom u praćenju sljedećih predsjedničkih izbora. No, prije njega su došli Antun Masle, Ivana Petrović, Marija Miholjek… Svatko od njih pridonosi kvaliteti programa Nove TV. Na našoj televiziji stasali su i postali zvijezde mnogi novinari i voditelji.

Trenutačno u novinarstvu ima više žena nego muškaraca, iako je to izrazito stresno zanimanje bez fiksnog radnog vremena: kako gledate na taj fenomen? – I kod nas je u redakciji više žena, a primjećujem da je tako i drugdje. Što se posla tiče, za mene postoje samo sposobni i nesposobni – neovisno o spolu. Na novoj TV ostaju oni koji se istaknu. Primjećujem da kod novinara početnika više “grizu” djevojke, a dečkima treba više vremena da se prilagode.

Srećete li češće muškarce kojima jake i uspješne žene imponiraju ili one koji od njih zaziru? – Ove druge, nažalost. Naravno, nijedan vam ništa takvo neće reći u lice, ali ja to osjetim. Muškarci s manjkom samopouzdanja su bučniji i nametljiviji od drugih.

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju možete pročitati u novom broju tjednika Gloria (br.768) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
24. travanj 2024 17:44