INSTAGRAM
VODA JE IZVOR ŽIVOTA

Razlozi zašto dnevno treba popiti 2 litre vode i savjeti kako u tome uspijeti

Voda čini otprilike dvije trećine težine čovjekova tijela, a budući da se neprestano izlučuje, potrebno ju je stalno nadoknađivati. Samo disanjem dnevno gubimo otprilike trećinu litre vode, a ostatak se izlučuje znojenjem, urinom i stolicom.

Iako određenu količinu vode dobivamo iz hrane, uz to bismo dnevno trebali popiti otprilike dvije litre. Većina ljudi je sretna ako uspije popiti i trećinu te količine jer se napici poput čaja i kave ne računaju.

Osobe koje piju nedovoljno vode ili ne nadoknađuju gubitak tekućine imaju povećan rizik taloženja soli i stvaranja kamenaca u bubrezima i žuči te povećan rizik za poremećaje mentalnih funkcija, probavne i srčane tegobe.

Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zbog kojih biste trebali obratiti pažnju na količinu tekućine koju unosite u organizam.

  • Pijući više vode, mogli biste ustanoviti da rjeđe imate glavobolje te da ste manje skloni zatvoru.
  • Dehidracija je jedan od uzroka tromosti, posebice u žena, pijući dovoljno tekućine, imat ćete i više energije.
  • Voda vlaži organizam, ali i kožu. Ispijanjem dovoljnih količina vode, vlažite i održavate kožu iznutra.
  • Dovoljne količine vode u organizmu mogu rezultirati i smanjenjem podočnjaka i suhih usana.
  • Tekućina sprječava nastajanje bubrežnog kamenca. Dokazano je da se nastajanje kamenca češće javlja kod osoba koje manje piju vodu.
  • Voda prenosi hranjive tvari do organa kojima su potrebne. Ispunjava stanični i međustanični prostor i sudjeluje u kemijskim reakcijama. Važno je napomenuti: Pijte vodu prije nego što ožednite, jer mehanizam žeđi ne može točno na vrijeme ukazati kada je vrijeme za vodu i tako spriječiti dehidraciju. Kad osjetite žeđ već ste blago dehidrirani.

Još jedan savjet: Ako vam ne odgovara okus vode iz vašeg mjesnog vodovoda, ohladite je u hladnjaku, dodajte krišku limuna i nekoliko kockica leda pa će okus biti mnogo bolji.

Extra savjet: Ako vam je zbilja teško prisiliti se piti vodu, uvijek ćete lakše popiti mlaku od hladne vode!

Linker
18. travanj 2024 22:55