GALLIANOV NASLJEDNIK

Raf Simons novi kreativni čelnik Diora

Nakon dugotrajnih nagađanja napokon je otkriveno ime čovjeka koji ima tešku zadaću naslijediti kontroverznog, ali itekako uspješnog dizajnerskog genija Johna Galliana (51) na mjestu kreativnog direktora modne kuće Dior. Riječ je o Rafu Simonsu (44), belgijskom dizajneru, bivšem lideru brenda Jil Sander u kojem se proslavio minimalističkim kreacijama. Njegov izbor iznenađuje utoliko što je riječ o autoru posve neiskusnom na polju visoke mode te takvom čiji rukopis predstavlja snažan kontrast ekscentričnosti Johna Galliana.

– Gospodin Simons uvest će naš brend u 21. stoljeće – izjavili su iz Diora. Sam dizajner rekao je pak kako je već oko prvih naznaka da bi se mogao zaposliti na toj poziciji imao dobar osjećaj.

– Na mene je najviše utjecalo prvo desetljeće Diora, 1940-e kada je bio i najkreativniji. Polovica 20. stoljeća najviše me zanima, kako u modi, tako i u arhitekturi i likovnim umjetnostima – rekao je Simons.

Iako mu nedostaje iskustva s haute couture, u svojim istupima Simons je jasno izrazio koliko joj je naklonjen.

– Ja nisam jedan od onih koji će reći kako couture nema smisla jer danas sve mora biti pristupačno. Kreativni umovi pokazuju baš veći interes za nju danas kada moda postaje sve masovnija. Iako nisam radio mnogo s visokom modom, radujem se izazovu njenog novog promišljanja.

John Galliano otpušten je prošle godine zbog antisemitskih izjava snimljenih u jednom pariškom restoranu. Karijeru je nastavio pod brendom sa svojim imenom, u vlasništvu Louis Vuitton-Moet Hennessey grupe, koja, zanimljivo, posjeduje i Dior. Otpuštenog Galliana mijenjao je njegov blisku suradnik Bill Gaytten koji je stigao potpisati dvije kolekcije, haute couture za 2011 i 2012. Prva je snažno kritizirana, dok je druga dobila bolje ocijene kritičara. Ipak je bilo jasno da Dioru treba novi kreativni čelnik, a kao kandidati spominjani su Alber Elbaz, Marc Jacobs, Erdem Moralioglu, Stefano Pilati, Hedi Slimane, Christopher Kane, Riccardo Tisci, Haider Ackermann, pa čak i Kanye West. Ovo posljednje bila je, ipak, prvoaprilska šala.

Linker
26. travanj 2024 20:20