OD ŠUNDA DO DJANGA

Quentin Tarantino: Dosta mi je tinejdžerskih filmova

Quentin Tarantino (49) osvojio je noćas drugog Oscara u karijeri i ponovno u istoj kategoriji kao i 1995. s “Paklenim šundom”, onoj najboljeg originalnog scenarija.

Jeste li svjesni utjecaja koji vaši filmovi vrše na svijet? – Da. Oduvijek sam ustvari ponosan što sam međunarodni sineast. Radim filmove za cijeli planet i ne mogu se nazvati američkim filmašem. Tako je od početka, od “Psa iz rezervoara”. Obišao sam cijeli svijet i uvijek to činim iznova promovirajući filmove. Amerika je samo jedno tržište.

Pretrpjeli ste dugotrajne i žestoke kritike zbog riječi koje ste zapisali u scenarij. Kakav je osjećaj sada biti priznat kao najkvalitetniji u tom poslu? – Sav taj kriticizam pokazao se dobrim jer je jedna od stvari koju sam želio postići i začinjanje rasprave o ropstvu, o ulozi SAD-a u njemu. Želio sam gledatelja iz 21. stoljeća poslati na predratni Jug kako bi osjetio na što je Amerika nekada ličila. To su iskusili i oni kojima se film nije svidio.

Mislite li da će financijski uspjeh vašeg i drugih filmova iz ovogodišnje konkurencije promijeniti način na koji veliki studiji pristupaju filmovima s ozbiljnim temama? – U posljednje sam vrijeme dosta proučavao filmove s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, začetke novog Hollywooda. Nisam razmišljao o trenutnom stanju, no onda sam pogledao filmove u konkurenciji za najbolji film ove godine i osjetio duh novog Hollywooda. Prema njihovim temama ne bi se reklo da će biti komercijalno uspješni, a ipak jesu. Čini se da i zrela publika “odrasta”. Sviđa mi se što ne radimo samo filmove za tinejdžere, pogotovo jer ni ja više nisam tinejdžer.

Linker
18. travanj 2024 10:10