NEOBIČNA IZLOŽBA

Prva retrospektivna izložba poznatog Julija Knifera

U Muzeju suvremene umjetnosti – Zagreb u pripremi je prva retrospektivna izložba Julija Knifera (Osijek, 1924. – Pariz, 2004.), umjetnika koji je svojim nekonvencionalnim pristupom mediju slikarstva obilježio drugu polovicu 20. stoljeća.

Uz odabir ključnih djela iz fundusa MSU-a, djela na izložbi bit će posuđena iz mnogih privatnih i javnih kolekcija među kojima su i najznačajnije svjetske zbirke moderne i suvremene umjetnosti poput MoMA-e u New Yorku, Centra Georges Pompidou u Parizu, Mamca u Ženevi itd. Neka od tih djela nikada prije nisu bila izložena u Hrvatskoj.

Julije Knifer u svijetu umjetnosti je postao prepoznatljiv po geometrijskoj formi meandra do kojega dolazi tragajući za krajnjom redukcijom svih izražajnih elemenata:

– U roku od nekoliko mjeseci došao sam tako reći do kraja, to jest do crno-bijele slike koju sam nazvao anti-slikom, do meandra od kojeg se dalje jednostavnije ne može – izjavio je Julije.

Neobičnu izložu slavnog umjentika možete pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti – Zagreb, od 20. 9. 2014 – 6. 12. 2014.

Linker
16. travanj 2024 12:34