ISTINA NA SUDU

Prljavo rublje 'Kućanica' i težak život Nicollette Sheridan

Engleska glumica Nicollette Sheridan (48), najpoznatija kao Edie Britt iz serije “Kućanice”, protagonistica je najatraktivnijeg sudskog procesa u novijoj holivudskoj povijesti. Nicollette tuži autora serije Marca Cherryja i kompaniju ABC zbog nepravednog otkaza koji joj je uručen tijekom pete sezone, nakon što se producentima požalila na Cherryjevo fizičko i psihičko maltretiranje u rujnu 2008. Tužba predana prije dvije godine uslijedila je nakon Nicollettinog naprasnog napuštanja serije u veljači 2009, kada je lik Edie brutalno ubijen nakon davljenja, prometne nesreće i prženja strujom – trostrukog ubojstva, kako su to nazvali njeni odvjetnici.

Sheridan tvrdi da je njen lik izbačen zbog zavjere koja je uslijedila nakon što je prijavila da ju je Cherry udario šakom u glavu prilikom rasprave o scenariju. Producenti, pak, tvrde da je smrt Edie Britt bila predviđena ranije.

Ovih je dana proces u kojem Sheridan potražuje 20 milijuna dolara odštete za nanesene fizičke i emotivne ozljede, rodno nasilje i nepravedno otpuštanje, trebao biti priveden kraju nakon dvotjednog maratona. Suđenje je umjesto toga proglašeno nevažećim. Dvanaestoročlana porota trebala je donijeti presudu u ponedjeljak, ali se podijelila 8:4 u korist glumice, što je za jedan manje od zakonski predviđenog broja glasova za presudu. Sljedećeg mjeseca proces zato počinje iznova.

Da je pobijedila Nicollette bi primila odštetu od svega 6 milijuna dolara, budući da je sud odbacio optužbe protiv Cherryja, pa se Sheridan nastavila suditi isključivo s kompanijom, pod optužbom nelegalnog otkaza. Također, sud je odredio da u slučaju pobjede Sheridan ima pravo samo na jednogodišnju plaću, namjesto na naknadu za sve tri preostale sezone u kojima nije glumila.

Sheridan je na losangeleskom sudu svakoga dana izazivala nezapamćeni interes javnosti i medija. Nema sumnje da je situaciju okretala u svoju korist, iz automobila izlazeći ispred glavnog ulaza namjesto pokrajnjeg te defilirajući u dizajnerskoj poslovnoj odjeći, visokim petama i sunčpanim naočalama. Nicollette se podvrgla i napornom vježbanju kako bi u sudnici izgledala besprijekorno.

– Ona je snažna kao bik i lijepa kao princeza – komplimentirao je odvjetnik svojoj klijentici.

No suđenje je njenoj reputaciji istodobno i naštetilo. Pred sudom su iznesene tvrdnje o sukobima glavnih glumica serije, kao i one o Nicollettinoj bahatosti i grubom stavu prema pomoćnom osoblju, njenoj nesposobnosti da zapamti tekst i pojavi se na vrijeme, usprkos golemoj plaći. Bez obzira dobije li ili izgubi tužbu, eksperti tvrde da će ubuduće teško pronaći posao jer ju je tužba pretvorila u izopćenicu. Njeni su se odvjetnici već požalili kako glumica ne može naći ozbiljnije angažmane, pa je proteklih godina posuđivala glas u animiranim filmovima i pojavila se u nekolicini manjih produkcija. Šoubiznis je, tvrde stručnjaci, industrija s ustvari malim brojem zaposlenih koji se u pravilu drže zajedno, pa nakon ovakvog skandala nitko neće htjeti raditi sa Sheridan.

Svjedočeći, Sheridan je bila dostojna glumačke dive – u suzama dok je govorila o svojem bivšem šefu, Nicollette je u jednom trenutku pod pritiskom počela urlati na odvjetnika. Kada joj je sudac rekao da se smiri, započela je vježbu disanja, još uvijek stojeći na mjestu za svjedoke.

Marc Cherry je, pak, otvorio Pandorinu kutiju svjedočeći o otrovnom međusobnom odnosu svojih glumica. Najvatrenije je navodno bilo između Sheridan i Teri Hatcher, koju je Engleskinja isprva željela iskoristiti, tvrdeći da je Cherry i prema njoj bio nasilan. Cherry nasuprot tome tvrdi da je djevojke čak morao i fizički razdvajati nakon što je Nicollette Teri u lice rekla kako je najzlobnija žena na svijetu.

Odnosi između Nicollette i preostalih zvijezda, Marcie Cross, Eve Longorie, Felicity Huffman i Dane Delany bili su, tvrdi Cherry, toliko zatrovani da je čak bio prisiljen zaposliti popularnog dr. Phila, koji se proslavio gostovanjima kod Oprah Winfrey. Na snimanjima je dao postavio i natpis koji je pozivao glumice da si leđa međusobno češkaju, namjesto da si u njih zabijaju noževe. Cherry je također tvrdio da su preostale glumice odahnule kada je Edie napustila seriju, a Felicity Huffman odmah je preuzela i njenu glumačku prikolicu, koju je Sheridan tek nedavno bila uredila. Riječi autora serije dobile su spektakularnu potvrdu kada su preostale glumice podržale njegovu priču, namjesto onu odmetnute kolegice.

Pokaže li se da je suđenje bilo farsa koju je Nicollette Sheridan priredila kako bi na sebe privukla pozornost, bit će to u skladu s njenim ranijim ponašanjem, kojega ključ možda leži i u teškom djetinjstvu. Nicollette je rođena u Worthingu, u engleskoj regiji Sussex, kao kći glumice Sally Adams i vojnog pilota Arthura Sheridana, koji je obitelj napustio kada je Nicollette bilo tek godinu dana. Godine 1968. Sally Adams zaljubila se u ćelavog glumca Tellyja Savalasa, zvijezdu kriminalističkog serijala “Kojak”, kojeg je upoznala na snimanju filma “U službi njezinog veličanstva” iz serijala o Jamesu Bondu. Nicollette je obožavala poočima i često ga nazivala “taticom”.

– Bio mi je poput oca kojega nikad nisam imala. Bio je moj Superman – izjavila je kasnije Nicollette.

Tri godine kasnije Sally i Nicollette sele u Los Angeles kako bi bili bliže Savalasu, no iako je par koji se nikada nije vjenčao dobio sina Nicholasa (39), glumac je naposljetku napustio Sally Adams nakon burnog sudskog spora oko alimentacije. Sally i Nicollette vratile su se u Englesku, gdje je djevojčica pošla u javnu školu Millfield u Somersetu. Slomljena srca, bila je buntovna tinejdžerica, pa je sa 17 godina napustila školu i pošla u London u potrazi za poslom modela.

Dvije godine nakon toga vratila se u Hollywood, a nedostatak glumačkog talenta kompenzirala je izgledom i ambicijom. Probila se 1986. sapunicom “Knots Landing”, no više ju se spominjalo kao partnericu oskarovca Timothyja Huttona, koji je igrao u dugovječnoj sapunici “Sretni dani” te tinejdžerskog idola Leifa Garretta. U jedinom braku, koji je trajao jedanaest burnih mjeseci, Nicollette je bila početkom devedesetih s kolegom Harryjem Hamlinom (60). Skoro dva desetljeća viđala se s pjevačem Michaelom Boltonom, a godinu je dana bila zaručena i za švedskog osobnog trenera i neuspješnog glumca Nicklasa Soderbloma, koji ju je u knjizi “Desperate Houseman” opisao kao emocionalno hladnu osobu u stalnoj potrazi za javnim priznanjem. Također je ustvrdio da mu je prvi put prišla s pitanjem “Želiš li biti moj donor sperme?”.

Michael Bolton zaručio je Nicollette 2006. godine golemim dijamantnim prstenom, no od planiranog vjenčanja nije bilo ništa, pa se Bolton dvije godine kasnije iselio iz njihovog zajedničkog stana. Nicollette je sada u vezi s trenerom jahanja Stevenom Pateom.

Ako je potraga za pozornošću doista osnovna životna motivacija atraktivne plavuše, naslovnice na kojima se tijekom sudskog procesa nalazila zacijelo će je obradovati. No mogao bi to biti i njen posljednji sjaj kao holivudske zvijezde, budući da je glumačku karijeru izgradila isključivo na ulogama zavodnica, a takvih se u njenim godinama više ne nalazi na svakom koraku.

Linker
09. svibanj 2024 04:00