PHILLIP DANKO KLEVA

Privlače me starije žene

Riječki glumac i maneken Phillip Danko Kleva nedavno je u Sjedinjenim Državama snimio scene na kojima mu, bez sumnje, zavide mnogi hrvatski kolege. Tamnokosi 24-godišnjak našao se u filmskom krevetu s američkom zvijezdom Kim Cattrall, odnosno zavodnicom Samathom Jones iz “Seksa i grada”, koja je i s 53 godine izuzetno privlačna. Pogotovo mladim frajerima. Popularni TV serijal “pretočen” je u već drugi film (počeo se snimati u kolovozu, a u kina stiže iduće godine) u kojem je malu ulogu dobio i naš glumac, poznat TV gledateljima po nastupu u sapunicama “Villa Maria”, “Zabranjena ljubav” i “Obični ljudi”. U njima je glumio zavodnike, a od toga nije mogao pobjeći niti dolaskom u Ameriku.

Onamo je otišao prije dvije godine i u New Yorku upisao School for Film & Television, gdje godišnja školarina stoji 125.000 kuna. Nakon što je u proljeće diplomirao, otišao je na prvu audiciju. I to odmah za film koji će, nema sumnje, biti hit – “Seks i grad 2”. Tog lipanjskog dana živa se popela na 35 stupnjeva i nije bilo lako na užarenom asfaltu njujorške ulice čekati tri i pol sata u redu da bi se pokazao pred “komisijom” koja je odabirala glumce za male uloge i statiste. No, isplatilo se. I tako je Phillip Danko Kleva završio u strastvenom “klinču” s Kim Cattrall – samo pred kamerama, dakako.

– Ona je i privatno vrlo seksi. Rekla mi je da imam privlačne sjajne oči i da sam pravi šarmer – kaže mladi Riječanin kojemu nije smetalo što je snimao vruću scenu s dvostruko (čak i više nego dvostruko) starijom ženom.

– Među nama se na setu – objašnjava – osjetila dobra energija, bolje rečeno, kemija. Nisam imao tremu jer volim starije žene, privlače me zbog iskustva i zrelosti. Još dok sam živio u Kostreni, imao sam avanture s damama starijim i po 15 godina, no naravno da ih nisam mogao dovesti kući i upoznati ih s mamom.

Nakon što je 2005. osvojio titulu Mistera Hrvatske i Mistera svijeta, Phillipu Danku Klevi je krenulo: počeo se baviti manekenstvom preko agencije Sandra, sve češće je glumio u reklamama i sapunicama, a nakon sudjelovanja u RTL-ovom reality showu Fear factor, koji se 2006. snimao u Argentini, odlučio je napraviti prekretnicu.

– Niti ponuda RTL-a da budem voditelj nije me uspjela zadržati u Hrvatskoj. Još otkad sam kao mali vidio film “Sam u kući 2” čija se radnja događa u New Yorku, maštao sam o tom gradu: božićnom ugođaju u Central Parku, žutim taksijima, Petoj aveniji, čaju u luksuznom hotelu Ritz-Carlton… Američki način života mi se svidio kad sam kao učenik trećeg razreda srednje Ekonomske škole u Rijeci, u sklopu razmjene učenika, boravio u Cincinnatiju gdje sam pohađao katoličku školu, usavršio jezik i svom imenu Danko pridodao krsno ime Phillip. I tada sam sanjao o životu na Manhattanu, u zgradi s portirom. Ponosan sam što sam sve to i postigao.

Phillip Danko Kleva kavu i sok redovito ispija u raskošnom foajeu hotela Ritz-Carlton, a na audicije ili u noćne izlaske vozi se taksijem. Živi u unajmljenom dvosobnom stanu na uglu Treće avenije i 44. ulice na Manhattanu, a na ulazu u zgradu pozdravlja ga – portir. No, takav život je za hrvatske pojmove veoma skup, priznaje mladi glumac, koji ne bi mogao opstati u New Yorku da mu roditelji financijski ne pomažu.

– Roditelji su mi razvedeni. Tata Aldo i osam godina stariji brat Dino bave se turizmom: imaju autobuse za turističke izlete, drže mjenjačnicu… Mama Dorotea, kućanica, uvijek je podupirala moje želje: pjevao sam u dječjim zborovima Mali Riječani i Morčići, uzimao satove pjevanja, nastupao na MIK-u, trenirao kick boxing… Na njezin nagovor prijavio sam se za izbor za Mistera Hrvatske. Za njezinu ljubav i podršku svaki put joj se na povratku iz Amerike zahvalim – Louis Vuitton torbom.

Glumac otkriva da mu je sada lakše otkad je počeo i sam zarađivati. Od honorara za nastup u “Seksu i grad” kupit će si automobil (u Americi su, napominje, dvostruko jeftiniji nego u Hrvatskoj) i otići u shopping u dućane na Petoj aveniji: voli Bossova odijela, Ferragamove cipele, a posebno je “slab” na tenisice i traperice. A sigurno će svoje prijatelje i glumicu Lauru Ann Daugherty, s kojom je odnedavno u vezi, počastiti večerom u talijanskom restoranu i poslije ih odvesti u omiljeni klub Marquee da se dobro isplešu. Slobodnog vremena ima malo, a provodi ga prateći omiljene sportove: bejzbol (NY Yankeese), američki nogomet (NY Giantse) te košarku (NY Knickse). Voli poslušati i dobru glazbu, pa je u Madison Square Gardenu bio na koncertima U2, Madonne, Eltona Johna i Georgea Michaela, a gotovo da nema mjuzikla ili predstave na Broadwayu koju nije pogledao.

– Naravno da bih volio jednog dana nastupiti u nekom od kazališta na Broadwayu: imam školovan glas i naučio sam klasične plesove. Mislim da svaki glumac treba željeti biti što bolji i stalno ulagati u sebe. Zato svake srijede idem na privatne satove glume te obilazim audicije. Raduje me da sam dobio prvu glavnu ulogu. Riječ je o ljubavnoj melodrami “The Ferry” (Trajekt), filmu u nezavisnoj produkciji koji će se početi snimati potkraj studenog – govori Phillip Danko Kleva koji će božićne blagdane provesti s obitelji u Hrvatskoj.

Marijana Marinović

Linker
19. travanj 2024 21:27