TUGA U NIZOZEMSKOJ

Princ Johan Friso bori se za život

Počelo je kao prekrasan obiteljski odmor, a završilo kao najgora noćna mora kojoj se još ne nazire kraj. Zdravstveno stanje nizozemskog princa Johana Frisoa (43), koji je 17. veljače proveo 15 minuta zatrpan snježnom lavinom u austrijskom skijalištu Lech, i dalje je vrlo teško. Hoće li preživjeti buđenje iz kome i, ako ostane živ, kakve će biti posljedice – pitanja su koja najviše muče prinčevu majku, nizozemsku kraljicu Beatrix (73), i suprugu, princezu Mabel Wisse Smit (43), s kojom ima kćeri Emmu Luanu (6) i Joannu Zariju (5).

Majka i supruga izmjenjuju se uz uzglavlje prinčeve bolesničke postelje na odjelu intenzivne njege Sveučilišne klinike u Innsbrucku, a da je situacija krajnje ozbiljna, govori i činjenica da su u Austriju hitno doputovala i Johanova braća, prijestolonasljednik Willem-Alexander (44) te princ Constantijn (42).

– Članovi obitelji kraljevske visosti princa Frisoa morat će prihvatiti njegovo stanje i reorganizirati svoje živote u skladu s njim – izjavilo je kraljevsko glasnogovorništvo, ne nudeći time mnogo optimizma.

Zasad se zna da liječnici princa cijelo vrijeme drže u umjetno izazvanoj komi te da su, suprotno prvim nagađanjima, oštećenja mozga velika.

– Sada je posve jasno da je gubitak kisika izazvao teška oštećenja mozga. Trenutno ne možemo predvidjeti hoće li ikada doći svijesti. Nadali smo se da će blago hlađenje mozga pružiti zaštitu od teških oštećenja, ali naše se nade nisu ispunile – rekao je glavni doktor Wolfgang Koller na konferenciji u petak.

Princ će vjerojatno biti prebačen u neku rehabilitacijsku kliniku izvan Nizozemske, jer bi eventualnu odluku da mu se isključe aparati tako bilo lakše donijeti. Pritisak javnosti je, naime, golem – nizozemski novinari opkolili su bolnicu u kojoj leži princ, a televizije svakodnevno emitiraju posebne izvještaje o omiljenom kraljeviću. Nadu ipak bude riječi nezavisnih stručnjaka koji podsjećaju na brojne nevjerojatne oporavke nakon ovako teških ozljeda te objašnjavaju da u slučajevima traume mozga može proći dugo vremena do prvih znakova napretka.

Mnogi se pitaju što je Johana Frisoa, inače iskusnog skijaša, natjeralo da skrene sa skijaške piste i s društvom se uputi na divlju stazu. Dok se spuštao po neoznačenoj stazi, na princa se u jednom trenutku obrušila golema gromada snijega s visine od trideset metara. Srećom, Austrijanac koji je bio u njegovoj blizini prošao je neozlijeđen, te odmah pozvao pomoć, koja je uskoro stigla helikopterom.

Iako je akcija provedena savršeno – od dojave do vađenja iz snijega i pružanja prve pomoći prošlo je samo 15 minuta – tako teška nesreća nije mogla proći bez posljedica.

Kristinka Šćavina

Pročitali ste skraćeni tekst o teškoj nesreći Johana Frisoa. U tiskanom izdanju Glorije (br. 894) pronađite ostale informacije i životnu priču princa i njegove supruge Mabel Wisse Smit zbog koje se odrekao prijestolja. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
06. svibanj 2024 10:33