MODNA KUĆA ETRO

Prepoznatljiv uzorak i nadahnuće Bizantom

Modna kuća Etro pravi je primjer uspješne talijanske obiteljske tvrtke. Osnovao ju je 1968. Gerolamo Etro – kao tvornicu tekstila u kojoj su se proizvodile fine tkanine od kašmira, svile i pamuka ukrašene slikovitim uzorcima.

Nadahnuće za te uzorke pronalazio je tijekom čestih putovanja u Aziju, a nakon jednog od njih, 1981., nastao je prepoznatljiv Etro uzorak – Paisley. Tad je pokrenuo i proizvodnju odjeće, a već nekoliko godina kasnije kuća Etro je svoje kolekcije počela prikazivati na milanskom Tjednu mode.

No, koliko god je tvrtka rasla, sve je ostalo u obitelji: žensku kolekciju dizajnira Veronica Etro, mušku modu njen stariji brat Kean, dok su druga dvojica braće, Jacopo i Ippolito, zaduženi za administrativne poslove.

Za kolekciju za jesen i zimu 2009./2010. Veronica Etro nadahnula se starim Bizantom i Otomanskim Carstvom pa je prepoznatljive uzorke u toplim zemljanim tonovima upotpunila zlatnom i brončanom bojom te masivnim ogrlicama i remenima.

Kreacije kuće Etro nose mnoge poznate osobe, poput Nicole Richie, glumice Jessice Simpson, manekenke Penny Lancaster, pjevačice Rihanne te prve dame SAD-a Michelle Obame.

Helena Štahan

Linker
19. travanj 2024 17:26