SMRT KOMEDIOGRAFA

Preminuo Fadil Hadžić

Fadil Hadžić , osnivač zagrebačkih kazališta Kerempuh , Komedija i Vidra te autor 60 kazališnih komedija, urednik lista Kerempuh, redatelj i scenarist, preminuo je noćas u 89. godini u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Umjetnik širokog spektra zanimanja, 1950. godine osnovao je Kerempuhovo vedro kazalište, koje je godinu dana kasnije preimenovano u Gradsko kazalište Komedija. Početkom pedesetih osniva i vodi “Duga-film”, prvu tvrtku za proizvodnju crtanih filmova u nas, a od 1952. je direktor “Zora-filma”.

Bio je jedan od utemeljitelja Satiričkog kazališta Jazavac, današnjeg ” Kerempuha”, osnovanog 1964., čiji je ravnatelj bio 20 godina. Pokretač je kazališnog festivala “Dani satire” 1976., a u sezoni 1981./1982. bio je intendant zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Većina Hadžićevih komedija, od 60 djela, praizvedena je u “Kerempuhu”, gdje je osim četrdesetak cjelovečernjih djela izvedeno dvadesetak njegovih kraćih tekstova, igranih u sklopu satiričkih kolaža različitih autora. Dramsku karijeru započeo je komadom “Dosadna komedija” 1952. godine, a bio je aktivan do posljednjeg dana života. Naime, 20. studenog 2010. godine praizvedeno mu je posljednje 60. djelo, komedija “Prevaranti”.

Kao filmski redatelj debitirao je početkom šezdesetih dvama dugometražnim filmovima, “Zemlja s pet kontinenata” i “Abeceda straha”, nakon čega je uslijedila komedija “Da li je umro dobar čovjek?” (1962.) te ratni film “Desant na Drvar” (1963.). Za film “Službeni položaj” (1964.) nagrađen je Velikom Zlatnom Arenom na filmskom festivalu u Puli, čiji je bio glavni promotor.

Hadžić se bavio i slikarstvom , slikajući ponajviše aktove, portrete, istarske pejzaže i vedute, u tehnici ulja, akvarela, pastela.

Linker
19. travanj 2024 11:07