HOLIVUDSKI TRENDOVI

Poznate Hrvatice - surogat majka je OK, ali nije za nas

Vijest da su holivudska glumica Nicole Kidman i njezin suprug, country pjevač Keith Urban , opet postali roditelji i to pomoću zamjenske majke, koja im je na svijet donijela kćerkicu Faith Margaret, iznenadila je javnost.

O etičnosti korištenja zamjenske majke raspravlja se već godinama, a svoje mišljenje o tom postupku imaju i domaće zvijezde. I dok zagrebačka spisateljica Jelena Popović Volarić smatra kako je zam­jenska majka u redu u slučajevima kada žene nemaju drugu mogućnost dobivanja potomstva, bivša Miss Hrvatske Anica Kovač drži se one stare, kako je dijete ipak dar božji. Vlatka Pokos , pak nema negativan stav o surogat majčinstvu, no kako to iziskuje dobru financijsku potkoženost, vjeruje da si to ne bi mogla priuštiti.

Pročitajte što o korištenju zamjenske majke misle domaće zvijezde.

Vlatka Pokos: Imati zamjensku majku je normalna pojava među holivudskim zvijezdama koje zarađuju milijune i mogu si to priuštiti, no u Hrvatskoj mi se to čini nemogućim. Osobno nemam negativan stav o surogat majčinstvu iako ne mogu reći da razumijem žene koje se odlučuju biti zamjenske majke, vjerojatno je motiv za to novac, ali ima tu i doza altruizma. No, da biste imali surogat majku treba imati dosta novaca, a ja si to ne mogu priuštit.

Jelena Popović Volarić: Mislim da je surogat majka za Nicole Kidman, koja je vrlo otvoreno govorila o problemima sa začećem i iznošenjem trudnoće, bilo jedini izbor. A tu su i godine. Ljudi koji imaju želju za djetetom posegnut će za svim legitimnim sredstvima da ga dobiju. Ako neko ne može drugačije dobiti dijete, nego pomoću zamjenske majke, mislim da je to u redu, no nije u redu ako žene posežu tom opcijom jer ne žele ugroziti svoju karijeru ili dobar izgled.

Antonija Stupar Jurkin: Drago mi je da je Nicole Kidman uspjela pomoću zamjenske majke dobiti dijete, nemam ništa protiv toga, ali to je osobna odluka. Ne vjerujem da će to postati trend i da će žene koje imaju mogućnost rađanja posezati za surogat majkama.

Anica Kovač: Pa vjerojatno se za zamjensku majku odlučila zato jer nije mogla sama iznijeti trudnoću i ne mislim da je to loše, iako ne znam što bih u takvoj situaciji napravila. Uvijek sam smatrala da je dijete božji dar ako ga ne mogu dobiti prirodnim putem ne bih pokušavala drugačije. Ne vjerujem da će surogat majčinstvo postati trend, pa nisu to traperice.

Linker
20. travanj 2024 15:55