GLORIA PROMO

Posteljina od svile: najviša kvaliteta po najnižoj cijeni

Već 8.000 godina svila fascinira ljude. To je jedna od najljepših priča iz povijesti materijalne kulture čovječanstva. Ponekad je bajkovita, često uzbudljiva, a ponekad toliko izazovna da i danas inspirira maštu umjetnika i znatiželju znanstvenika.

Najveća je prednost kraljice tekstila jedinstveni sjaj koji je posljedica loma svjetlosti na površini svile i neponovljivi osjećaj pri dodiru ljudske kože i svile. Psiholozi odavno govore da je svila psihološki afrodizijak. Vjerojatno svi već znaju da je svila i idealan antialergijski materijal, posebno važan za astmatičare, a manje je poznato da svila ima najmanju gustoću među tekstilnim materijalima pa može upiti najviše znoja i tako u nekim uvjetima znatno olakšati prirodno disanje kože. Štoviše, svila je svojevrsni termostat, jer ljeti brzo upija i propušta višak topline i vlage, a zimi kao toplinski izolator po potrebi propušta višak topline i vlage. Tako je i nastala uzrečica „svila ljeti hladi, a zimi grije“.

Svila je oduvijek bila pitanje prestiža, stvar luksuza pa čak i statusni simbol, a masovna proizvodnja približila ju je svima iako još uvijek nije dostupna svima. U cilju snižavanja cijena proizvođači i trgovci se danas služe raznim trikovima kako bi ponudili što nižu cijenu pa makar to značilo i diskretno obmanjivanje potrošača. Zacijelo najčešći je skrivanje težine svile, koja se još uvijek obično izražava u staroj jedinici momme (1 momme = 4,036 grama). Svilena posteljina u pravilu ima od 12 do 19 momme pa je već iz tih brojeva jasno da razlike mogu biti velike, a ako se to prešuti, ne zna se što se kupuje.

Gotovo svi proizvođači i trgovci nude poplune s ručno izrađenom ispunom koja je mnogo kvalitetnija i skuplja nego strojno izrađena ispuna, ali to često nije istina. Jedan znak obično otkriva da je poplun rađen strojno. Prošivanje popluna ravnim linijama, krivuljama, krugovima ili kružićima rijetko je dekorativni postupak, a češće izraz potrebe da se strojno izlomljena svila održi ravnomjerno po cijeloj površini popluna.

Također treba biti oprezan kod, sve češćeg, miješanja svile i pamuka za svilenu posteljinu. Bilo koji omjer narušava njene osnovne prednosti, sjaj i osjećaj pri dodiru, i to jednostavno nije više svila, nego nekakav zamjenski proizvod. Zanimljivo je primijetiti da se u Hrvatskoj nudi poplun, čiji je omotač deklariran kao 100% dudova svila, a u Europskoj Uniji omotač za taj isti poplun deklariran je kao 65% dudova svila i 35% pamuk.

O tim i drugim tajnama više možete saznati u webshopu www.svila.hr koji želi biti više od obične trgovine. Za svoj prvi nastup na tržištu, uz pomoć osobnih poznanstava, Neomaxima d.o.o. iz Zagreba za svoju web trgovinu www.svila.hr uspjela je nabaviti i kupcima ponuditi određenu količinu najkvalitetnije klasične svilene posteljine u dvije boje i dva jacquard dizajna po izuzetno povoljnoj cijeni, zacijelo najjeftinije u Hrvatskoj. U ponudi su i čarobni popluni od 100% svile, jedinstveni jastuci od 100% svile i deke od 78% svile, gdje je dopušten kompromis s pamukom u bazi, gdje se ne vidi niti dodiruje. Količina je, naravno, ograničena.

Linker
20. travanj 2024 17:32