POSLJEDNJI ČIN

Poslušajte pjesmu Saše Lozara o časnoj sestri Editi Majić

“Ljudi su grijeh za tvoje nevine ruke, daruješ mir i ljudima svim svoju ljubav kao posljednji čin”, stihovi su koje je ispisao skladatelj Ante Pecotić nadahnut životnom pričom splitske glumice Edite Majić koja se zaredila u karmelićanskom samostanu Sv. Josipa u španjolskom gradiću Avili, dragovoljno pristajući na skroman život u siromaštvu, radu, postu i molitvi, piše Slobodna Dalmacija .

Divljenja vrijedan čin nekadašnje prvakinje zagrebačkog Kazališta “Gavella” iznimno se dojmio Pecotića koji je ideju za glazbu i tekst imao još prije četiri godine, da bi pjesma na koncu završila u rukama pjevača Saše Lozara koji ju je izveo na festivalu u Zadru proteklog vikenda.

– Volio bih kad bi je i Edita mogla čuti. Riječ je o jednom od, po mome mišljenju, najljepših Antinih tekstova. Trudio sam se dati najbolje od sebe, jer je njezina priča doista fascinantna. Danas je teško naći nekog toliko hrabrog, tko je spreman napustiti cijeli dotadašnji život i krenuti u nešto što je za nas nazovinormalne ljude čak i ekstremno. Svaka čast Editi, u današnjem svijetu ona je jedna od rijetkih koja je ustrajna u svojemu putu – kaže Saša, koji je Pecotićevu isprva laganu, više sentiš skladbu poželio ubrzati, pa je na koncu u eteru zaživjela kao “moćna pop pjesma”.

– Editu nisam osobno poznavao, ali mi se ideja, otkako sam pogledao dokumentarac o njoj, motala po glavi. Pjesma je iskreno krenula od nas, no ona se nužno ne mora odnositi isključivo na Editin život, nego se u njoj može prepoznati svatko tko je na nekoj životnoj prekretnici, na putu k nečem boljem i jednostavnijem. Ne mora sve biti komercijalno. Ajmo ne imati ništa, pa biti sretni. Edita Marija od Križa zaista je uspjela u tome, žena blista – objašnjava Pecotić misao vodilju kojom se rukovodio pišući pjesmu “Posljednji čin”, inspiriran bosonogom karmelićankom koja se odrekla svega u znak ljubavi prema Kristu.

Plan o njezinu izvođaču, napominje, nije imao, ali kad je čuo kako “sjajno zvuči u Sašinoj izvedbi”, nije dvojio ni trena.

– Dojam je prisutan i sad, samo dok govorimo o Editi. Meni su to fascinantne stvari… Više volim čitati duhovnu literaturu nego nešto o životu Billa Gatesa ili Marka Zuckerberga. Svaka njima čast, ali radije sam za ovo prvo – priznaje Pecotić.

Mirela Goreta / Slobodna Dalmacija

Linker
19. travanj 2024 14:12