Colourbox
KONSTRUKTIVNA RASPRAVA

Ponekad je dobro prepirati se s partnerom - evo zašto

Učestalo prepiranje s partnerom ne mora nužno biti pokazatelj kako niste jedno za drugo, nego smjernica da biste trebali poraditi na međusobnoj komunikaciji. Prepiranje samo po sebi nije negativno jer vam omogućava da kažete što mislite i osjećate te vas vodi prema zajedničkom rješenju.

Donosimo vam tri pozitivne strane prepirke:

Riješit ćete problem

Najlakše je ignorirati problem i gurnuti ga pod tepih no umjesto toga, pokušajte sjesti i riješiti ga! Nije potrebno prepirati se oko svake sitnice i neslaganja, ali o važnijim i većim problemima treba razgovarati i podijeliti s partnerom svoje viđenje situacije.

Iako se partneru katkad neće svidjeti što čuje, nužno je da oboje dobijete priliku reći svoje mišljenje i kut gledanja.

Naučit ćete nešto

Budete li slušali parnetra za vrijeme prepiranja, umjesto da samo čekat svoj red da nešto kažete – možete naučiti mnogo stvari o svojoj vezi: što partneru smeta, što želi, a što ne voli te koji su njegovi osjećaji.

Suzdržite li frustarciju i sarkazam uslijed prepirke, imat ćete priliku produbiti i ojačati svoju vezu te zajedničku lekciju iskoristiti za napredak.

Pronaći ćete kompromis

Uzrok svađe najčešće je neslaganje, a temelj dobre veze kompromis. Prema tome, svaka prepirka služi kao mogućnost da oba partnera jasno, glasno i pristojno kažu što im smeta i u čemu je problem pa aktivnim slušanjem dođu do zajedničkog kompromisa.

Stoga, potrudite se i dobro argumentirajte problem te pritom pokušajte donijeti racionalno rješenje i kompromis.

J.V.S.

Linker
18. travanj 2024 20:08