SARAJEVO FILM FESTIVAL I GLORIA

Petnaest godina zajedno

Na festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta, u posebnom paviljonu magazina Gloria, upriličena je izložba portreta slavnih filmaša pod nazivom “SFF i Gloria – 15 godina zajedno!. Povodom zajedničkog jubileja, 15. godišnjice osnutka te bliskog partnerstva, izložbu su otvorili Dubravka Tomeković Aralica, glavna urednica časopisa Gloria, i direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra.

– Kada su došle fotografije, shvatio sam koliko smo ljudi imali na festivalu i koliko su fotografi Glorije napravili i za nas veliki posao. Festival može biti velik, ali ne toliko velik ako ga mediji ne prate, onako kao što ga je Gloria sve ove godine pratila. Uvijek smo bili sretni što može doći do te simbioze, da imamo zvijezde i na kraju postanemo ravnopravni partneri – kazao je Purivatra.

Sve o 15. Sarajevo Film Festivalu doznajte na posebnoj Glorijinoj stranici

– Uvijek je avantura dobiti zvijezdu da pozira fotografima u posebnim situacijama – rekla je glavna urednica Tomeković Aralica te prepustila riječ Mariju Kučeri, uredniku fotografije u Gloriji, koji nam je opisao situaciju u kojoj je snimio portret holivudske zvijezde Armanda Assantea. U ugodnoj atmosferi paviljona, uz koktele i osvježavajuću voćnu zakusku uživali su i brojni filmaši.

– Prije deset minuta sam se vratio iz Hercegovine gdje sam već počeo snimanje za film “Cirkus Columbia” po romanu Ivice Đikića – rekao je sarajevski Oskarovac Danis Tanović te se osvrnuo na njegov portret izložen u paviljonu.

– Po kosi bih rekao da je fotografija nastala 2005., tada sam imao dužu kosu, neposredno nakon snimanja filma “Pakao”. Mnogo stvari se u međuvremenu promijenilo: tada sam živio u Parizu, sada živim u Sarajevu, tada sam imao dvoje djece, sada imam četvoro i čekam peto, sina – otkrio je redatelj Danis Tanović te dodao da se obitelj prinovi veseli u listopadu. Njegov kolega, sarajevski redatelj Pjer Žalica također je prisustvovao otvorenju izložbe.

– Više me ništa ne može iznenaditi, kad smo počinjali 1993., nismo bili sigurni da će se festival sljedeće godine uopće održati. Sad smo u nekom blaženom stanju, iako nismo sigurni u mnoge stvari, sigurni smo da će festivala biti i da će biti bolji nego prošle godine. Trenutno radim sa Sašom Lošićem, film o Plavom Orkestru koji bi trebao biti gotov do Nove godine, a imam još jedan projekt u planovima, film izraelsko-američke koprodukcije – objasnio je redatelj hvaljenog filma “Kod amidže Idriza”.

Gordana Kolanović

Linker
26. travanj 2024 02:42