MARKO TOLJA

Palim se na visoke potpetice

Iako su mu samo 24 godine, riječki pjevač Marko Tolja najbolje se osjeća u odijelima. Možda zbog svog uzora Franka Sinatre, koji je žene osvajao i glasom i elegancijom, ali i zbog glazbe kojoj se posvetio. Njegov su glazbeni odabir swing i jazz, a odijelo ga samo dodatno čini urednim, ozbiljnim i odražava njegov smisao za estetiku, na što je vrlo ponosan.

Pred ogledalom ne provodi sate, ali veoma pazi kako će izići na ulicu, a nerijetko u odjevnim kombinacijama posegne i za odjećom ili modnim detaljima svoga oca, jer su ponovno u modi. U odijelu nastupa i u glazbenom TV howu “Zvijezde pjevaju”. Čak i junaci njegovih stripova, koje crta u slobodno vrijeme, moraju “paziti” kako su odjeveni. Nema stilista, ne robuje odjeći s potpisom, nije šopingholičar, a kod djevojaka više cijeni osobnost nego izgled koji se mora primijetiti.

Kako to da, iako su vam samo 24 godine, često nosite odijela? – Ne mislim da sam premlad za odijela, a uostalom, takav mi stil na neki način nalaže i glazba koju izvodim – swing i jazz. Ne bi lijepo izgledalo da na pozornicu izađem u trapericama i pjevam “My Way” Franka Sinatre.

Kad ste prvi put odjenuli odijelo? – Poput većine mladića – za maturalnu zabavu. Moje prvo odijelo (sako, hlače i prsluk) bilo je tamnosivo s bijelim prugicama. Sašili su mi ga po mjeri u jednom riječkom butiku, a uz njega sam nosio crvenu kravatu.

Znate li sami vezati kravatu? – Naravno, a to me naučio otac uoči moje maturalne večeri. Svi se tome čude, ali meni se čini da bi svaki punoljetan muškarac to trebao znati.

S kim najradije idete u shopping? – Najradije kupujem sam. Tako sam najbrže gotov. Shopping je za mene nužno zlo i nisam od onih koji će za to predvidjeti cijelo poslijepodne. Ne volim beskrajna isprobavanja i uvijek vrlo dobro znam što želim. Oduvijek sam imao oko za lijepo i mnogo smisla za umjetnost i dizajn, tako da bih zacijelo studirao dizajn interijera da se nisam počeo baviti glazbom. Ta mi estetika prilično pomaže i u shoppingu.

Savjetuje li vas netko u odijevanju? – Ne. Nove trendove ionako mogu vidjeti i sam na TV-u ili u časopisima, ali od njih biram samo ono što mi se sviđa i uklapa u moj uglavnom klasičan odjevni stil. Ponekad kombiniram klasične i trendovske komade pa, primjerice, košulju i kravatu nosim uz traperice i starke.

Je li Frank Sinatra za vas ikona stila? – Definitivno. On je elegantan tip s dobrim manirama, ali ima u sebi i dozu nečeg uličnog, fakinskog, na što žene, barem tako mislim, padaju više nego na izbildana tijela i obrijane glave.

Koji vam je omiljeni komad odjeće u ormaru? – Traperice. Imam ih desetak, a marka mi nije važna. Nisam od onih koji dižu kredite radi odjeće.

Kako odjevene djevojke vam se sviđaju? – Volim sređene cure, no ne one na kojima sve izgleda kao da je iz nekog modnog časopisa. Ja sam za umjerenost u svemu. I veoma cijenim dozu osobnosti u odijevanju.

Što smatrate posebno izazovnim? – Palim se na visoke potpetice.

Što vam je odbojno? – Bijele čizme su mi katastrofa, pogotovo kad se u njih uvuku hlače. A ružne su mi i cipele s platformama.

Po vašem mišljenju, koja pjevačica ima najbolji scenski image? – Jedan od najerotičnijih prizora mi je Norah Jones: lijepa djevojka raspuštene kose za klavirom, u jednostavnoj haljini i s maramom oko vrata.

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite znati više cijeli tekst pročitajte u Gloriji br. 743 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Razgovarala: Helena Štahan Snimio: Matko Stanković Styling: Lana Šetka Make-up: Danijela Lesandrić Snimljeno u Hrvatskom željezničkom muzeju u Zagrebu

Linker
19. travanj 2024 18:29