ROGER FEDERER

Ovo je ljeto za pamćenje

Cijelo sam se vrijeme brinuo da Mirka tijekom moga meča zbog stresa ne dobije trudove. Uskoro treba roditi, a znam da joj nije bilo lako gledati finale koje je trajalo više od četiri sata – rekao je Švicarac Roger Federer (27) nakon što je nedavno u finalu turnira u Wimbledonu pobijedio Andyja Roddicka i po broju osvojenih Grand Slam turnira, njih 15, postao najuspješniji tenisač svih vremena. Poslije te pobjede se, uz to, nakon gotovo deset mjeseci, ponovno vratio na vrh ATP ljestvice, na kojoj je u međuvremenu bio na drugom mjestu.

Naravno, trenutno mu je sve to manje važno jer je njegova supruga Mirka Vavrinac (31), nekadašnja tenisačica, sada u osmom mjesecu trudnoće, pa Federer ovo ljeto kani provesti uz nju i pomoći joj u brizi za njihovo prvo dijete. Roger Federer i Mirka Vavrinac, rođena u Slovačkoj, ali koja od svoje druge godine živi u Švicarskoj, upoznali su se 2000. na Olimpijadi u Sydneyu, gdje su oboje bili članovi švicarske reprezentacije. Mirka je tri godine poslije zbog ozljede prekinula sportsku karijeru i od tada radi kao Federerova menadžerica, a lani su se vjenčali. Razgovarali smo s njim u Luzernu, na dobrotvornom golf-turniru, na kojem je kao nagradu osvojio izbor sireva i bocu šampanjca, a po tome kako su gledatelji pratili svaki njegov potez, vidjelo se koliko je omiljen u domovini.

Vratili ste se na vrh nakon nekoliko mjeseci bez pobjeda. Kako ste se osjećali? –Nije lako pobjeđivati nakon što izgubim neki turnir. Pokušavam samog sebe uvjeriti da moram razmišljati pozitivno. Želim sagledati svoju igru bez emocija, kako bih shvatio zašto sam izgubio i onda sljedeći put upotrijebio drugu strategiju. Trenutno samo nas nekoliko tenisača svaki put može pobijediti: Rafael Nadal, Andy Murray, Novak Đoković…

Mora da je vrlo stresno igrati u finalu. Za pobjedu se dobiva mnogo novca, a za poraz osjećaj da ste nešto važno propustili… – Tajna je u tome da uopće ne razmišljam o tome dok igram. Čak i ako mislim da ne mogu izgubiti, teško je posve izbaciti takve misli. A kad bih zaista bio pod velikim stresom, teško da bih mogao igrati najbolje što mogu. Zato težim tome da razmišljam pozitivno i koncentriram se na to koliko jako želim pobijediti.

Je li istina da vam je uzor bio njemački tenisač Boris Becker? – Istina, bio je.

Znači li to da više nije? – Na početku karijere ugledao sam se na njega. No, nisam u posljednje vrijeme mislio o Borisu Beckeru. Sad o njemu čitam samo kad se zaruči ili oženi.

I vi ste se nedavno vjenčali, s Mirkom Vavrinac, koja je i sama bila tenisačica. Razumije li ona bolje vaše osjećaje negoli bi to mogla žena koja nije bila sportašica? – Ne znam, jer mi je ovo prvi brak, pa ne mogu praviti usporedbe. Za mene je prirodno da razumije moj način života. Lijepo nam je. Već smo dugo zajedno, a sad očekujemo i dijete. Vrlo sam uzbuđen zbog toga. U svakom slučaju, ovo će nam biti fantastično ljeto.

Nedavno ste spomenuli da ste se sprijateljili s igračem golfa Tigerom Woodsom. S obzirom na to da obojica stalno putujete, kako komunicirate? – Preko e-mailova. Imamo mnogo toga zajedničkog: razgovaramo o tome kako se riješiti stresa, kako pomiriti sportske obveze i brak, daje mi savjete o djeci…

Daphne Barak

Linker
18. travanj 2024 22:33