reckless_cup_of_tea / We Herat It
ZA LAKU NOĆ

Otkrivamo 3 najveća mita o spavanju

Postoje razne teorije o spavanju i neke su više, a neke manje točne. Donosimo vam tri najčešća mita koja imaju veze sa stvarnošću, ali nisu posve istinita. Ukoliko patite od nesanice ili pak pretjeranog umora – razmislite o sljedećim savjetima i pokušajte promijeniti svoju večernju i jutarnju rutinu.

Mit 1: Jedan sat manje ne može naštetiti rutini spavanja

Samo jedan sat manje od uobičajene rutine spavanja može negativno utjecati na vašu sposobnost razmišljanja i brzinu refleksa. Također utječe i na vaš kardiovaskularni sustav, razinu energije kroz dan i sposobnost da se organizam učinkovito bori protiv infenkcija.

Mit 2: Tijelo se brzo prilagođava novom ritmu spavanja

Ukoliko ste putovali kroz nekoliko vremenskih zona, zasigurno ste primjetili da vam treba vremena da se prilagodite novom bioritmu. To je zato što se promjena rasporeda spavanja mora uvesti postepeno i polako. Tijelo se ne prilagođava tako brzo novom ritmu spavanja.

Mit 3: Dodatni sat spavanja preko noći može vas riješiti umora tijekom dana

Nije bitna samo kvantiteta, nego i kvaliteta sna. Mnogi ljudi spavaju osam do devet sati tijekom noći pa ipak se osjećaju umorno tijekom dana. To je zato jer najzdraviji san je onaj koji započinje između 22 i 23 sata.

SAVJET PLUS: Imajte na umu: izgubljeni san ne možete nadoknaditi preko vikenda!

Iako će koji sat dužeg spavanja preko vikenda nadoknaditi nešto izgubljenog sna tijekom tjedna – nikako neće nadomjestiti sav sakupljeni dug. Pored toga mogao bi se javiti dodatni problem: poremetit će vam se tjedni bioritam pa će ponedjeljak ujutro zadati pravu glavobolju.

Linker
20. travanj 2024 07:19