Otkrijte kako se izrađuje umjetnički nakit Freywille

http://tv.jutarnji.hr/video/show/5f9a64fa28f204c81eedb9cdd7fef17d

Umjetnički nakit Freywille izrađuje se jedinstvenim i iznimno složenim procesom. Posebno kompleksan je postupak ornamentiranja u kojem se svaki najsitniji detalj i motiv raskošnog dizajna dugotrajno osmišljava i vrlo precizno oslikava.

Nastajanje jednog komada nakita u konačnici podrazumijeva proces s više od 80 pojedinačnih koraka od kojih je većina ručni rad.

STVARANJE SKICA Pri kreativnom stvaranju raskošnog dizajna Freywille umjetnici izrađuju skice gvaš tehnikom. Najteži i najvažniji dio u procesu izrade nakita je prenošenje tih skica na pripremljeni emajl bez ijedne promjene bogatih nijansi snažnih boja i uz zadržavanje svakog preciznog detalja dizajna kao na izvornoj skici.

PRIPREMA NAJFINIJEG EMAJLA Od brojnih izvornih skica gvaš bojama, odabiru se samo one koje su potpuno savršena umjetnička djela te će kao takve biti prenesene u dizajn na emajlu, staklenom materijalu pomiješanom s posebnim dodacima. Smjesa staklenog praha („frit“) i minerala usitnjava se pomoću porculanskih kuglica i vode u mlinu, sve dok se ne dobije emajl „pasta“. Ova procedura izvodi se posebno za svaku boju emajla. Boju emajla proizvode metalni oksidi obogaćeni kvarcnim pijeskom u točno određenim, preciznim i ponovljivim omjerima. Formule tih mješavina su dobro čuvana poslovna tajna , jer su upravo one zaslužne za jedinstveni sjaj boja koje nikada ne blijede.

APLIKACIJA ZLATA Aplikacija dizajna započinje tzv. „baznim slojem“ 24 karatnog žutog ili bijelog zlata u prahu. On se ručno nanosi i topi specijalnim postupkom. Nakon toga, baš kao što se slažu kamenčići u mozaiku, apliciraju se jedna po jedna raskošna boja .

APLICIRANJE BOJA Prilikom nanošenja boja, izbor odgovarajućih nijansi određen je umjetničkim opredjeljenjem. Naime, povijesni izvor dizajna , bilo da je on određena povijesno-umjetnička epoha ili remek-djelo velikana slikarstva, nalaže vrlo specifičnu definiciju boja kojom će se postići umjetnička autentičnost.

PEČENJE EMAJLA Kada se nanesu sve boje, brojni slojevi na emajlu se sjedinjuju i vežu posebnim postupkom pečenja koji se zove „dekorbrand“ .

UGRADNJA Nakon pečenja, svaki pojedini komad emajla se pažljivo polira i završno precizno ručno oslikava pa ponovno još jednom peče. Konačno, gotove raskošno obojene dragocjene pločice emajla ručno se postavljaju između okvira koji mogu biti od 24kt pozlate, rodij-paladij prevlake ili 18kt čistog zlata. Poslije stroge kontrole kvalitete izradbe, gotovo malo umjetničko djelo spremno je za budućeg vlasnika, strastvenog ljubitelja kulture i umjetnosti.

Linker
16. travanj 2024 09:26