GLORIA PROMO

Osvojite ulaznice za prvi privatni muzej u Hrvatskoj

Nakon više od sedam godina djelovanja u pitoresknom Samoboru, u želji da zbirku učinimo pristupačnijom javnosti, Muzej Marton je otvorio svoja vrata u Zagrebu, u gornjogradskoj palači Kulmer. Nekadašnji grofovski stan na prvom katu kasnobarokne palače idealan je novi dom Muzeja Marton; svojim gospodskim ugođajem izvanredno dobro komunicira s umjetninama iz druge polovice 18. i prve polovice 19. stoljeća.

Osvojite ulaznice za muzej

Preseljenjem i otvaranjem prvog privatnog muzeja u Hrvatskoj, muzeja Marton, na Gornji Grad na Katarinin trg 2, značajno smo doprinijeli kulturnom uzdizanju stare zagrebačke gradske jezgre i omogućili građanima razgledavanje bogate kolekcije gospodina Martona, jednog od najcjenjenijih kolekcionara u Europi. …. Prvi privatni muzej u Hrvatskoj, Muzej Marton je 2003 godine osnovao Veljko Marton te je na temelju njegovih interesa glavni naglasak muzejske kolekcije na umjetninama iz druge polovice 18. i prve polovice 19. stoljeća. Muzejski fundus sačinjavaju brojne umjetnine od stakla, srebra, namještaj, satovi i slike, ali ono što se posebno izdvaja je zbirka europskog porculana, u kojoj je zastupljena većina europskih manufaktura 18. i 19. stoljeća. Kolekcija bečkog porculana jedna je od najvećih u svijetu, kako kvantitativno tako i kvalitativno. Od iznimne vrijednosti je i kolekcija Sèvres porculana, rijetkog u Srednjoj Europi, kao i kolekcija ruskog porculana koji se vrlo rijetko može naći u muzejskim kolekcijama izvan Rusije.

Posebnu vrijednost novom postavu će dati i 13 historicističkih vitrina koje je muzeju prošle godine donirao londonski muzej Victoria and Albert; ova donacija, ponajboljeg svjetskog muzeja primijenjene umjetnosti, iznimno je priznanje kako našoj kolekciji, tako i dosadašnjem radu.

Muzej Marton je pojedine segmente svojih kolekcija izlagao u institucijama svjetskog renomea, poput cijenjenog Liechtenstein Museuma u Beču, Muzeja Querini Stampalia u Veneciji, Nacionalnog muzeja keramike Sèvres u Parizu, napuljskom Muzeju Duca di Martina te velika izložba u Muzeju primjenjene umjetnosti u Budimpešti.

Više informacija na: www.muzej-marton.hr

Osvojite besplatne ulaznice za prvi privatni muzej u Hrvatskoj.

Sve što trebate učiniti je popuniti formular i odgovoriti na pitanje: Koja zbirka kolekcije Marton vam je najdraža i zašto?

Odgovor upišite u poseban formular

Linker
20. travanj 2024 16:12