BENICIO DEL TORO

Osamljeni glumački vuk

Posvećujem ovo priznanje velikom revolucionaru, čiji lik i djelo iznimno poštujem – rekao je Benicio Del Toro kad je 25. svibnja na 61. filmskom festivalu u Cannesu proglašen najboljim glumcem, za ulogu Che Guevare u četiriipolsatnom filmu Stevena Soderbergha. Statua kristalne palme uručena 41-godišnjem glumcu samo je još jedna potvrda uspješne suradnje s američkim redateljem. Benicio Monserrate Rafael Del Toro Sanchez, kako glasi njegovo puno ime, već je 2001. osvojio Oscara i Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu u Soderberghovom filmu “Traffic”.

No, bilo da glumi policajca u “Trafficu” ili “Sin Cityju”, bivšeg kriminalca preobraćenog u fanatičnog vjernika u “21 gramu” ili legendarnog argentinskog revolucionara u filmu “Che”, Del Torova predanost ulogama razoružava čak i one koji su njegovu glumačku slavu pripisivali prvenstveno markantnom, pomalo egzotičnom, izgledu. Zbog njega su ga u medijima i prozvali “latinoameričkim Bradom Pittom”, i ne čudi što su se na popisu njegovih ljubavnica izredale neke od najljepših žena filma. S Valerijom Golino bio je čak zaručen četiri godine, s Claire Forlani, Sarom Foster, Alicijom Silverstone i Chiarom Mastroianni bio je u vezi, a ljubakao se i s Charlize Theron, Heather Graham i Scarlett Johansson, ali sad već nekoliko godina nije ni s kim. Del Toro je karijeru počeo osamdesetih godina prošlog stoljeća, ulogama u serijalu “Poroci Miamija”, a potom je glumio u Madonninom videospotu “La Isla Bonita” i “Dozvoli za ubijanje” iz serijala o Jamesu Bondu.

– Trebao sam nastaviti obiteljsku tradiciju i baviti se odvjetništvom. Moj otac Gustavo i pokojna majka Fausta, koja je preminula od hepatitisa kad mi je bilo devet godina, bili su odvjetnici, kao i moja kuma Sarah Torres. Na negodovanje obitelji, postao sam glumac, a tradiciju nije nastavio ni moj dvije godine stariji brat Gustavo, koji živi u New Yorku i radi kao fizičar – kaže Benicio Del Torro. Košarka i čudovišta

Rođen je i odrastao u Santurceu u Puerto Ricu, u djetinjstvu je obožavao košarku i filmove o čudovištima poput Frankensteina i vukodlaka, a fascinirali su ga i dinosauri i reptili. – Brat i ja nismo imali kompjutore i videoigrice, bili smo sanjari i zatočenici svog svijeta, u koji smo bježali od strogih pravila katoličke škole. Nisam podnosio stegu, a kad se otac ponovno oženio, često sam se sukobljavao i s njim: što zbog nametanja discipline, što zbog toga što nisam podnosio njegovu novu suprugu. No, kad smo se preselili u Mercersburg u Pennsylvaniji, situacija se smirila: veselilo me novo okružje, a imao sam i dovoljno vremena za košarku – prisjeća se.

Iako je ispočetka imao problema jer nije dobro govorio engleski, opsjednutost košarkom i ljubav prema rock’n’rollu pomogli su mu da stekne nove prijatelje. U školi je otkrio još jednu strast – slikarstvo, kojim se i danas bavi, i najčešće u tehnici ulja na platnu slika apstraktne motive. – Uspjeh u studentskoj predstavi za studija businessa na Sveučilištu California potaknuo me da izaberem glumu kao životni poziv. Prekinuo sam studij i upisao Konzervatorij glume kod Stelle Adler – rekao je Benicio Del Toro.

Prvu zapaženu ulogu, mucavca Fenstera, odigrao je u filmu “Privedite osumnjičene”, zbog čega je izbrijao šiške i stanjio svoje guste obrve. – Nakon “Privedite osumnjičene” u prosjeku sam snimao četiri filma godišnje. Gluma je moja strast: uživam udubiti se u novu ulogu – kaže Del Toro te dodaje da se okušao i kao scenarist i producent. Iako mu neki zamjeraju da je previše hladna i povučena osoba, koja se ne zna ponašati u društvu i zamuckuje u razgovoru, latinoameričkog Brada Pitta žene i dalje obožavaju, a muškarci mu se dive. Kao što je to bilo i s Che Guevarom, likom koji je “oživio” na filmu…

Marijana Marinović

Linker
29. travanj 2024 14:12