VALENTINO

Oproštaj u crvenom

Nakon što je prošlog listopada najavio odlazak iz svijeta visoke mode, slavni 75-godišnji dizajner Valentino održao je sinoć svoju posljednju reviju. Kolekciju za proljeće/ljeto 2008. predstavio je na Tjednu visoke mode u Parizu, i to u muzeju Rodin, koji je za ovu priliku ugostio 800 uzvanika, dva put više nego je to uobičajeno. Među onima koji su se došli pokloniti velikom modnom magu bili su pjevač Elton John i odabranik njegovog srca David Furnish, Valentinove kolege Miuccia Prada i Emanuel Ungaro, bivše top manekenke Eva Herzigova, Claudia Schiffer i Nadia Auermann te holivudska zvijezda Uma Thurman. A sve njih Valentino nije razočarao na oproštaju: jedva suzbijajući suze, uzvanicima je predstavio impresivnu kolekciju kojom je dominirala njegova omiljena boja – crvena.

– Svijet mode je uništen. Dosadilo mi je raditi i dalje u svijetu koji mi ništa ne znači. Imamo premalo kreativnosti, a previše poslovnosti – objasnio je Valentino svoju odluku da napusti svijet mode, a žezlo u svojoj modnoj kući predao je novoj modnoj direktorici Alessandri Facchinetti, bivšoj stilistici Guccija.

Oproštajno slavlje nastavlja se i danas, kada će Bertrand Delanoe, gradonačelnik Pariza, uručiti Valentinu počasnu medalju grada Pariza, "Grand Medaille de Vermeil de la Ville de Paris". Valentino će tako postati počasni građanin Pariza, u kojem je od 1989. godine priređivao nezaboravne modne revije. No, to nije prvo veliko odlikovanje koje mu dodjeljuje francuska vlada, jer je u srpnju 2006. Valentino odlikovan Legijom časti (Legion d’Honneur). Zanimljivo je napomenuti da je na sličan način 1986. u Parizu odlikovan još jedan modni kreator Gianni Versace.

­Za zaljubljenike u modu koji su uvijek u potrazi za odjevnim kombinacijama koje neminovno zaustavljaju dah, Valentino je nezaobilazno ime. Dizajner koji je radio kolekcije pod vlastitim imenom zadnjih 40 godina, umjetnik je najpoznatiji po praktičnosti i eleganciji krojeva. Njegove kreacije nudile su rješenja za sve modne potrebe: bilo da je riječ o Claudiji Schiffer raspoloženoj za klasičnu malu crnu haljinu ili Liz Hurley raspoloženoj za vatreno crvenu dinamičnu kombinaciju, medijske zvijezde uvijek su se s punim povjerenjem obraćali upravo njemu.

Rođen 11. ožujka 1932, u gradu Voghera, južno od Milana, Valentino Garavani studirao je na prestižnoj Accademia dell’ Arte u Milanu i na Ecole des Beaux-Arts u Parizu, kao i na Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture. Još dok je bio student, bio je nagrađen prestižnom nagradom za modni dizajn International Wool Secretariata i upravo zahvaljujući toj nagradi zaposlio se u modnoj kući Jeana Dessesa 1950, a nakon pet godina seli se u atelje Guya Larochea, bivšeg ilustratora za Desses.

Do kraja desetljeća, dizajner, u modnim kuloarima prozvan nadimkom – Sheikh of Chic, osnovao je vlastitu modnu kuću s partnerom Giancarlom Giammettiem u Rimu. Njih dvojica su 1998. za 300 milijuna dolara prodali svoje modno carstvo talijanskoj kompaniji HdP, ali Valentino zadržava modni ogranak pod imenom Oliver (nazvan po jednom od njegovih psića mopsova), te ostaje s njima u petogodišnjem savjetodavnom odnosu.

Poznat po svojim praktičnim i pristupačnim modnim rješenjima, Valentino je prvenstveno usredotočen na žensku svakodnevicu, za razliku od konceptualnih i teško nosivih modnih eskapada koje preferiraju neki od mlađih dizajnera. On je težio dizajniranju odjeće koja bi isticala, komplimentirala žensku formu i stavljala naglasak na senzualnost. Jackie Kennedy poznata po besprijekornoj eleganciji upravo se zbog dobitne kombinacije jednostavnosti i otmjenosti odlučila za njegovu kreaciju prilikom vjenčanja za grčkog tajkuna Aria Onassisa. Neke od najskupljih vjenčanica napravio je također za Elizabeth Taylor, Courteney Cox i Jennifer Lopez. Dame iz visokog društva Lynn Wyatt i Nan Kempner preko modnog interesa uvrštene su među najbolje prijateljice ovog dotjeranog i okretnog talijana.­

Time su dospjele na dugačku listu beneficiranih posjetiteljica njegovih zabava. Naime, Valentino posjeduje kuće u Versaillesu, Rimu, Capriju, Toscani, Londonu, Gstaadu i New Yorku, isto kao i jahtu, TM Blue One, dugu 43 metra, gdje ugošćuje razne celebrityje svake godine. I dok Valentino uživa u svim povlasticama bonvivanskog „slatkog života“, Hollywoodska elita i dalje vjerno ludi za njegovim dizajnom. Tako jedizajnirao bezbroj večernjih haljina za dodjelu Oscara a višegodišnje nositeljice lista za najbolje odjevene osobe u Hollywoodu, Kate Capshaw i Rita Wilson, supruge dvojice slavnih Tomova u Hollywoodu: Spielberga i Hanksa, njegove su pasionirane obožavateljice koje su 2000. prisustvovale partyju dizajnera, kako bi zajedno s njim proslavile njegovih 40 godina u svijetu mode.

Iako je bilo i onih koji nisu toliko cjenili njegove kreacije, nitko ne može zanijekati da je s Valentinovim oproštajem svijet mode izgubio jednog od svojih najvećih imena.

Gordana Kolanović

Linker
18. travanj 2024 07:17