LANA KOS

Operna miljenica

Još jedan sjajan glas odnjegovan u varaždinskom glazbenom podneblju oduševio je publiku zagrebačkog HNK: bila je to 24-godišnja sopranistica Lana Kos, koja je nedavno briljirala u ulozi Laurette u Puccinijevoj operi “Gianni Schichi”. Najmlađa solistica u povijesti Bavarske državne opere u Münchenu osim premijere otpjevala je još dvije predstave, a za iduću sezonu ponuđeno joj je gostovanje u ulozi Micaele u operi “Carmen”.

– S obzirom na to da sam angažirana ugovorom, za svako gostovanje moram tražiti odobrenje direkcije Bavarske državne opere, no veselim se svakom pozivu iz Zagreba, u kojem sam debitirala sa samo 17 godina – priča Lana, koja u biografiji ima uistinu impresivne podatke. Već nakon drugog razreda Srednje glazbene škole u Varaždinu položila je prijamni ispit na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a s tek navršenih 20 godina nedavno preminuli Mstislav Rostropovič odabrao ju je za ulogu Nataše u operi “Rat i mir”, čijom je izvedbom taj violončelist svjetskog glasa trebao ravnati. Projekt, međutim, nije ostvaren jer je nekoliko tjedana prije došlo do razlaza između Rostropoviča, s jedne strane, te orkestra i uprave teatra s druge.

Ubrzo potom Lana je ostala u drugom stanju, no to ju nije omelo da ode na audiciju u Bavarsku državnu operu, vrati se u Varaždin i položi preostale razredne ispite, a do rođenja sinčića Adama 26. lipnja 2006. jedino nije stigla – diplomirati. Adamov otac, Njujorčanin Macchew Sven Brill, živi na Filipinima, odakle vodi proizvodnju namještaja kojim oprema luksuzne hotele diljem svijeta, no ne zaboravlja očinske obveze te redovito šalje dolarske čekove.

Lana je, vjerojatno zbog svoje mladosti i talenta, miljenica kolega u Münchenu, koji je zovu Zinka – prema slavnoj hrvatskoj opernoj pjevačici Zinki Kunc. Mnogo radi i putuje po svijetu, uzbuđena je zbog prilika koje joj se pružaju, a žao joj je jedino što uza sve to ne može naći vremena za studij. – Ipak – kaže – ne gubim nadu da ću ga kad-tad završiti.

Željko Slunjski

Linker
17. travanj 2024 08:50