TRIJUMF U LONDONU

Oliver jači od vulkana

– Mislio sam da će biti samo 200 ljudi, a poslije su mi rekli da je bilo oko 2000. Osjećao sam se savršeno, pet puta sam skoro ostao bez daha koliko je bila dobra atmosfera. Hvala svim ljudima koji su omogućili da se koncert održi i koji su uživali u njemu, nadam se da su ‘guštali’ koliko sam i ja – rekao je 62-godišnji splitski pjevač Oliver Dragojević , nakon što je u ponedjeljak navečer održao spektakularan trosatan nastup u Royal Albert Hallu u Londonu, prestižnoj dvorani s 4500 mjesta i kraljevskom ložom za 500 članova.

Tako se Oliver pokazao jačim od vulkana, zbog čijeg je aktiviranja na Islandu koncert, za koji je termin u čuvenoj dvorani rezerviran godinu unaprijed, umalo otkazan. Ipak, u zadnji tren su organizatori iz marketinške agencije Ictinus grupa odlučili da se iz Zagreba u London ide s dva autobusa, a ta je avantura preko Slovenije, Austrije, Njemačke, Belgije, Francuske i Velike Britanije trajala čak 26 sati.

No, nitko od četrdesetak glazbenika: dva prateća benda i vokala, Zagrebačkih solista predvođenih dirigentnom Alanom Bjelinskim i gitaristom i aranžerom Antom Gelom nije pokazivao znakove umora, nego su uživali u svih tridesetak pjesama koje su izveli na pozornici.

Isto tako su uživali i Oliverovi obožavatelji, koji nisu štedjeli grlo i pratili su pjevača od početne ‘Dobro jutro tugo’ do završe na bisu – ‘Sve bi da za nju’.

A iz 11 reda Royal Albert Halla Olivera su bodrili i njegovi najmiliji: supruga Vesna, sinovi Dino, Davor i Damir, njegova djevojka Vanda Puizina i nevjesta Nevena Dragojević, koji su već u četvrtak avionom stigli iz Splita u London.

Nervozu dok se Oliver ne pojavi u Londonu suzbijali su shoppingom,razgledavanjem grada i u posjetima muzeju, a kad se pjevač u nedjelju poslijepodne pojavio u britanskoj prijestolnici – svi su odahnuli.

I ovaj je put, kao i na prijašnjim nastupima u prestižnim dvoranama: pariškoj Olympiji, njujorškom Carnegie Hallu i bečkom Konzerthauseu, Oliver dao sve od sebe: šalio se, plesao, rasplakao žene nježnim pjesmama i potaknuo muškarce na romantiku, a glavna mu je tema bila vulkan i kolaps zračnog prometa.

– Dame i gospodo, jači smo od svega i drago mi je što smo se našli, iako nas je malo omelo ovo s vulkanom. Ladies and gentlemen, good evening…- dvojezično se obratio Oliver publici na samom početku nastupa, odjeven u bijelu košulju i elegantno crno odijelo, koje su mu u Sisciji šivali po mjeri.

Iako je već u početku publika tražila da otpjeva ‘Cesaricu’, Oliver im je odvratio: “Gdje ćete odmah na kraljicu? Polako, ima vremena, pjevajte s nama…”. Prvi glazbeni gost bio mu je mladi čelist Stjepan Hauser, s kojim je izveo Nocturno, a svih je na noge dignuo kad je sa svojim pratećim bendom Dupini izveo hitove ‘Skalinada’, ‘Malinkonija’ i ‘Nadalina’.

U drugom dijelu koncerta atmosferu je zapalio 26-godišnji riječki pjevač Marko Tolja , koji na koncertu bio prateći vokal, no sa svojim idolom Oliverom imao je šanse zapjevati ‘U ljubav vjere nemam’ i ‘Morski vuk’, za što ih je publika nagradila ovacijama i pljeskom.

A uzavrelu i rasplesanu atmosferu dodatno su potpirili i gospel pjevači iz London Gospel Choira (poznati po suradnji s Elton Johnom ), koji su s Oliverom otpjevali ‘Dobar dan’, ‘You’ve Got A Friend’ i završnu ‘Vjeruj u ljubav’.

A za sve obožavatelje koji nisu imali prilike biti na koncertu organizatori pripremaju reprizu na jesen u Splitu i u Zagrebu, a gratis ulaznice dobit će oni koji oni koji su imali ulaznice za Royal Abert Hallu, ali nisu stigli na koncert. Dio londonske atmosfere moći će i vidjeti u dokumentarcu koji je snimao Radislav Jovanov Gonzo , a za sve one koj su propustili koncert – sljedeća destinacija i završni dijamant u kruni Oliverove karijere bit će nastup u čuvenoj Operi u Sydneyu.

Marijana Marinović

Linker
25. travanj 2024 09:15