PRVI KORAK LJEPOTE

Odred za čistoću

Većina žena usvojila je ritual jutarnjeg i večernjeg čišćenja lica kao dio osnovne higijene, no mnoge od njih, unatoč tome, imaju problema s kožom – prištiće, crvenilo i isušene dijelove koji se perutaju.

– Možda je razlog tomu pogrešno odabrano sredstvo za čišćenje kože – upozorava njujorški dermatolog Mario Badescu, čije su slavne klijentice manekenke Naomi Campbell i Heidi Klum. Lijepa Njemica zbog svog je posla često pod teškom šminkom, no čim završi sa snimanjem, naslage pudera skida upravo njegovim losionom za čišćenje, koji sadrži ekstrakt mineralima bogate morske trave, aloe vere i lješnjaka.

Badescu proizvodi veoma ‘nježne’ losione, koji čiste kožu, ali je ne isušuju, te svoje klijentice upozorava da – bez obzira na to koji kozmetički brand koriste – u biranju preparata za čišćenje kože moraju biti jednako oprezne kao i kod odabira kreme. No, nije se lako odlučiti, pogotovo zato što je na tržištu toliki izbor – od gelova, tonika i mlijeka, pa do maramica i pilinga.

Prvo pravilo kod odabira ‘čistača’ glasi – uskladite ga sa svojim tipom kože. Masnu kožu najbolje je čistiti pjenama i losionima, mješovitu gelovima, a suhu i normalnu mlijekom. Ono se nanosi prstima, počevši od čela do vrata odnosno dekoltea, odstranjuje se vatom, zajedno s nečistoćama koje se u nju upijaju, te na kraju ispire vodom. Ako je riječ o tvrdokornim nečistoćama, lice se dodatno (nakon mlijeka) može prijeći tonikom, koji će ih bez problema odstraniti. Tonik je pomoćno sredstvo za čišćenje i ne preporučuje se osobama koje imaju suhu kožu jer postoji opasnost da se ona dodatno isuši. Na tržištu postoje i maramice za čišćenje, koje su veoma korisne kad ste na putu ili izvan kuće, pa ih mnoge žene nose uvijek sa sobom.

Mnoga sredstva za čišćenje sadrže ulje, površinsko-aktivne tvari koje ‘skupljaju’ prljavštinu i šminku. Tajna učinkovitog i kvalitetnog sredstva za čišćenje je upravo u pravoj dozi tog ulja: ako ga je previše, začepit će pore, a premalo će je isušiti. Stoga se za masniju kožu s proširenim porama preporučuju proizvodi s manje ulja. Takvu kožu treba jednom ili dvaput tjedno dubinski očistiti pilingom. Što su čestice pilinga sitnije, to će lakše prodrijeti u pore i očistiti ih.

A je li sredstva za čišćenje lica potrebno koristiti i ujutro i uvečer? Ako ste prije spavanja pomno očistili lice, ujutro ne treba ponavljati cijeli postupak. Dovoljno je komadićem vate natopljene losionom lagano očistiti višak sebuma, ili, pak, s malo termalne vode raspršene po licu.

Prečestim čišćenjem lica odstranjuje se masnoća koja održava kiselost na površini kože. Osobe s masnom kožom nerijetko posežu za ‘čistačima’ i po nekoliko puta na dan jer im smeta sjaj na T-zoni (čelo-nos), no rezultat su obično neugodno zategnuta i još masnija koža. Naime, ako je se prečesto čisti, ona reagira povećanim lučenjem masnoće. U svemu je, dakle, važna mjera.

Jasmina Rodić

Linker
01. svibanj 2024 19:43