MADONNA

Odluka o posvojenju odgođena za petak

Pop kraljica Madonna (50) došla je u južnoafričku republiku Malavi u nedjelju kako bi posvojila još jednu djevojčicu, a njezin posjet nije prošao bez kontroverze.

Pjevačicu na putu prate kćerka Lourdes (12) te sinovi Rocco (8) i David (3), kojeg je usvojila prošle godine na Malaviju. S Lourdes je posjetila selo Chinkhota, gdje je kupila velik komad zemljišta kako bi na njemu sagradila školu za djevojke, po uzoru na model škola Leadership Academy for Girls, koji je organizirala Oprah Winfrey u Južnoafričkoj Republici.

Iako su vodeći ljudi sela zahvalili pjevačici na velikodušnosti i dobrim namjerama, neki od stanovnika bili su manje entuzijastični pošto strahuju od gubitka njihova starosjedilačkog zemljišta i polja usjeva.

– Rečeno nam je da napustimo naša polja nakon prve ovogodišnje žetve. Naše kuće predviđene su za rušenje, ali nitko ne priča o kompenzaciji koju bi trebali dobiti od toga. Kamo da se odselimo? – zabrinuto je konstatirala Esinati Nkhoma, lokalna seljanka i majka četvoro djece.

Jedan od članova ondašnje vlade izjavio je da sve probleme oko naknade za kuće i polja rješavaju članovi dobrotvorne organizacije Raising Malawi, koju je osnovala Madonna. Kad je jedan od novinara na press konferenciji upitao pjevačicu muče li je pitanja kompenzacije za zemlju, ona je glasno i jednostavno odbrusila da nije zabrinuta oko tog pitanja.

No, osim zemlje, pjevačica je u Malavi došla i po novog člana obitelji. Naime, planira usvojiti trogodišnju djevojčicu Mercy James, čija je samohrana majka tinejdžerka umrla sa 18 godina. Sud je nakon 19 mjeseci trajanja postupka, konačno danas trebao donijeti odluku o Madonninu posvajanju male Afrikanke, ali je odluka odgođena za petak.

U tom procesu, osim dugotrajnog povlačenja po sudu, pjevačica se susrela i sa optužbama javnosti. Naime, u zadnje vrijeme trpila je napade humanitarne organizacije “Save the Children” koji su apelirali na nju da ne ulazi u ovo posvajanje.

– Strana djeca trebala bi se posvajati samo ako nemaju živućih rođaka – izjavili su u udruzi.

Gordana Kolanović

Linker
27. travanj 2024 00:59