TUGA U HOLLYWOODU

Odlazak glumačke legende Dennisa Hoppera

Američki glumac Dennis Hopper umro je u 75. godini u svom domu u Kaliforniji nakon duge i teške borbe s rakom prostate. U trenutku smrti bio je okružen članovima obitelji i prijateljima, piše Jutarnji list.

Zauvijek će ostati zapamćeni po niskobudžetnom filmu “Easy Rider” (“Goli u sedlu”) iz 1969. godine. Riječ je o kultnom filmu ceste i filmskoj himni hippie-kulture u kojemu je uz Petera Fondu tumačio glavnu ulogu, režirao film te zajedno s Fondom i napisao scenarij.

Oscarovsku nominaciju zaradio je za scenarij toga klasika te ulogu u filmu “Hoosiers”.

Nezaboravne uloge ostvario je u filmovima “Apokalipsa danas”, “Plavi baršun”, “Brzina”, “Prava romansa”, seriji “24”… Glumio je i u filmovima “Buntovnik bez razloga” i “Div” uz Jamesa Deana s kojim je bio bliski prijatelj.

Tijekom svoje profesionalne karijere, koja je trajala više od pet desetljeća, Hopper se, osim u glumi i okušao i kao fotograf, a bio je i poznati kolekcionar modernih umjetnina. Često nazivan “zločestim holivudskim dečkom”, karizmatični glumac tijekom života imao je problema s ovisnošću o alkoholu i drogama, a posljednjih mjeseci zbog bolesti je i fizički propao te je prestao napuštati svoj dom u Los Angelesu.

Osobnu dramu proživio je u zadnjim mjesecima svoga života kada ga je napustila peta supruga Victoria Duffy. Optužila ga je da puši marihuanu pred njihovom kćeri Galen te negirala optužbe njegove djece iz ranijih brakova da manipulira njime jer želi izvući što više novaca.

Tijekom brakorazvodne parnice na sudu je rekao kako bivšoj supruzi ne može plaćati više od 5.000 dolara jer je ostao bez novaca. Sud je ipak dosudio da joj mora davati 12.000 dolara mjesečno.

Linker
28. travanj 2024 07:25