NIKŠA KUŠELJ

Odijelo čini glumca

Malo je tko, osim njegovih bliskih prijatelja, mogao znati da 37-godišnji glumac Nikša Kušelj skriva takav pjevački talent. Svoj moćni bariton razotkrio je tek u HTV-ovu showu Zvijezde pjevaju, u kojem nastupa s pjevačicom Ivanom Kindl, a iz publike ga redovito bodri njegova djevojka Edina Pličanić, primabalerina zagrebačkog HNK. Zvijezda filmova “Konjanik” i “Kradljivac uspomena” odrastao je u Cavtatu, gdje je i napravio prve muzičke korake: gitaru je učio u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, a pjevao je i u klapama i bendovima. Unatoč ljubavi prema glazbi, njegov životni odabir postala je gluma, a on je preklani postao stalni član ansambla zagrebačkog HNK, u kojem se trenutačno priprema za premijeru Shakespeareove predstave “Oluja” u režiji Ivice Kunčevića u kojoj je dobio ulogu Kalibana.

Jeste li i vi među onim muškarcima kojima moda nije važna? – Ne mogu reći da me baš briga što nosim: važno mi je da imam odjeću u kojoj se ugodno osjećam, ali i da je sve stilski usklađeno. Ne volim eksperimentirati s odjećom.

Kako dugo ujutro birate što ćete odjenuti? – Jutra su mi najdraža jer tad odlazim na trčanje sa svojim psom Pacom pa samo uskočim u trenirku. Gotov sam u sekundi. Kod kuće, inače, nosim borilački kimono.

Bavite se borilačkim sportovima? – Ne, nego mi je kimono vrlo ugodan. Komotan je, jednostavan, a i lijepo mi izgleda.

A što odijevate u svečanim prilikama? – Tad pazim samo da ne budem previše upadljiv i da ne odudaram od drugih.

Nosite li odijela? – Rijetko. Sviđaju mi se samo ljetna lanena odijela i košulje kratkih rukava. Volim kad je sve nekako lepršavo, da mi ne smeta i ne steže me. Osim odjeće od lana, u zadnje vrijeme često nosim gumene natikače, popularne croksice, koje mi je kupila moja djevojka Edina. Isprva su mi bile grozne, no toliko su udobne – u njima imam osjećaj kao da hodam po oblacima – da su na kraju postale neizostavan dio moje garderobe. Nosim ih svagdje, čak i u kazalište.

Kupuje li vam djevojka često odjeću? – Malo mi kupuje, a malo krade iz mog ormara. Spava, naime, u mojim košuljama.

Odlazite li zajedno u shopping? – Ne. Jer prema shoppingu, poput mnogih drugih parova, imamo posve različite stavove. Ako i odemo zajedno u kupnju, ubrzo svatko odlazi na svoju stranu.

Sugerira vam djevojka što da nosite? – Ponekad mi kupi nešto po svom ukusu, pa mi na taj način da do znanja što bi voljela da nosim.

Koje modne brendove volite? – U posljednje sam vrijeme kupovao odjeću u Dieselu: njihovi modeli mi se sviđaju jer su ležerni i u njima se dobro osjećam.

Koji su vam modni kreatori najdraži? – Sviđa mi se što rade japanski kreatori, poput Kenza, čije parfeme također volim. No, i Yamamoto mi je super: imam jedne njegove tenisice koje su odlične.

Kako ste se odijevali kao srednjoškolac? – Šminker baš i nisam bio, a mislim da se to i danas vidi. Furao sam neki rock-stil: duga kosa, rasparane hlače, tenisice, narukvice…

Narukvice, očito, i danas volite… – Da, i to kožnate, a uz njih nosim stari zlatni sat kojem je više od sedamdeset godina. Našao sam ga u kući moga nona i popravio ga, i više ga gotovo ne skidam s ruke. Osim tih detalja, jako volim nositi torbe i ruksake.

Tko vas odijeva za emisiju Zvijezde pjevaju? – Svatko ima neku ideju pa se prije emisije dogovaramo i tražimo najbolje rješenje, ali iza svega stoji HTV-ov stilistički tim.

Jeste li pomišljali angažirati osobnog stilista, što poznati često rade? – Meni je u redu ako netko želi imati svog stilista, no ja sam za takvu suradnju ipak malo pretvrdoglav.

Tko od poznatih glumaca ima dobar stil? – Najbolje mi se odijevaju Colin Farrell, Lenny Kravitz i Johnny Depp. On je potpuno drukčiji od svih ostalih, zbog toga mi se i sviđa.

Koliko je odjeća bitna u vašem poslu? – Obožavam kazališne kostime jer sve stavljaju u određeni kontekst. Primjerice, u renesansnom kostimu se sigurno neću ponašati kao muškarac iz 21. stoljeća, nego kao – renesansni čovjek. U svakom slučaju, kostim daje ne samo vizualnu sliku već i unutrašnju energiju.

Čini li odjeća čovjeka? – Mogli bismo preformulirati to pitanje i pitati koliko kostim čini ulogu: ne može se reći da je čini, ali je u svakom slučaju upotpunjuje.

Helena Štahan

Linker
02. svibanj 2024 09:57