UZOR DJEVOJČICAMA

Octavia Spencer: Želim biti svjetionik nade

Octavia Spencer za svoj je nastup u filmu “Tajni život kućnih pomoćnica” noćas u svojoj prvoj nominaciji dobila i prvog Oscara, onog za sporednu žensku ulogu. Nakon brojnih nagrada tijekom godine, Octavia je time svojoj kolekciji pridodala i onu najpoznatiju.

Što ćete sada raditi kao dobitnica Oscara? – Večeras ću se naći s kolegama iz filma, popit ćemo četvrt čaše šampanjca i zabaviti se. U sljedećih nekoliko dana svi ćemo se vratiti poslu. No zauvijek ću živjeti u ovom trenutku jer se još nikada nije dogodio i bogzna hoće li se ponoviti.

U govoru ste spomenuli ekipu filma koja Vam je pomogla da se uživite u karakter lika. Na koji način su Vam pomogli? – To sam rekla? Ne sjećam se što sam rekla, oprostite… Ali rijetko je imati tako dobar ansambl kakav smo mi imali. Sve te djevojke nominirane za Oscara, poput Cecily Tyson, Mary Steenburgen, Sissy Spacek i Viole Davis. Svi smo ostavili ego iza kamere i odlično surađivali na setu.

Možete li podvući crtu pod ovogodišnju sezonu nagrada i reći nam nešto o kemiji između Vas i “Tajnog života kućnih pomoćnica”? – Željela bih upotrijebiti jednu riječ koju ne smijem, pa ću reći samo da je bilo fantastično i laskavo. Ja sam profitirala od onoga što su stvarne žene učinile. Zato sam ponizna pred njima i sretna što mogu prihvatiti nagradu iako sama nisam doista učinila ništa.

Jeste li razočarani što su iz filma izbačene neke scene koje bi mu dale još tragičniji prizvuk, budući da je ovako dobio jednu blagu notu? – Mislim da je to stvar percepcije. Nisam razočarana što je scena u kojoj sam prebijena izbačena jer smo željeli napraviti film nalik knjizi Kathry Stockett. U borbi za građanska prava ništa nije blago.

Nedavno je objavljeno istraživanje kako su Akademijini glasači uglavnom bijeli muškarci starije životne dobi. Što mislite o tome? – Nisam o tome razmišljala. Voljela bih da imam o tome što reći, ali nisam toliko elokventna.

Postoji li način da Akademija bude naprednija? – Srećo, ne mogu ja govoriti Akademiji što da radi. Upravo su mi dali Oscara. Nadam se da će nastaviti raditi što i do sada. Nisam prava osoba za takva pitanja.

U govoru ste rekli da Vam je Steven Spielberg promijenio život. Na koji način? – Za trajanja moga života on je kreirao briljantne filmove, a vlasnik je i kompanije Dreamworks koja je mogla odabrati bilo koju glumicu na svijetu za moju ulogu, a ipak je šansu dala meni, poslušavši savjet moje prijateljice Tate Taylor, iako sam bila posve nepoznata. To je pokazatelj pravog sineasta, koji drugom filmskom zaljubljeniku omogući da radi ono u čemu je dobar. Spielberg i Stacey Snider promijenili su moju karijeru i moj privatni život.

Što ste osjećali dok ste primali nagradu. Bili ste vidno izloženi emocijama i dobili ste veliki pljesak pri dolasku na pozornicu. Što biste poručili djevojčicama koje jednoga dana žele biti na Vašem mjestu? – Nađite si dobroga dizajnera jer ne znate hoćete li se slučajno naći na televiziji. A pri penjanju na pozornicu razmišljala sam samo kako da ne padnem, što mi se dogodilo na jednom ranijem događanju. Nadam se da će moj uspjeh poslužiti kao putokaz mladim glumicama svih rasa, Afroamerikankama, Indijankama, Latinoamerikankama, Azijatkinjama… Nadam se da mogu biti svojevrsni svjetionik nade jer nisam tipična holivudska ljepotica. Djevojčice moraju vjerovati u sebe i mnogo raditi. Ne smiju vjerovati da su najbolje na svijetu jer uvijek će biti Violi Davis, Jessica Chastain i Emmi Stone koje su bolje od njih. Zato i ja ovo priznanje shvaćam ozbiljno, ali ne preozbiljno.

Možete li pretpostaviti zašto ste dobili tako topao prijem od dvorane? – Nagađala bih. Doista ne znam. Možda su reagirali na poruku filma. Ali iskreno moram reći da ne znam.

Oscar će Vam otvoriti mnoga vrata. Koju biste ulogu iz svojih najluđih snova željeli zaigrati? – Ne postoji jedna uloga koju bih baš htjela zaigrati. Ali imam jedan san – željela bih biti producentica. I aktivistkinja. Željela bih doprinijeti zapošljavanju muškaraca, žena, djece, djevojčica, svih onih koji su dobri u onome što rade i zaslužuju priliku. Željela bih na taj način biti prisutna s obje strane kamere.

Linker
26. travanj 2024 16:30