IGOR GALAŠ

Očice koje griju

Hrvatski kandidat za ovogodišnju modnu nagradu koju Goethe Institut, Društvo europskih kulturnih institucija i modna kuća Quelle dodjeljuju najboljim mladim dizajnerima i studen­tima dizajna, je Igor Galaš, apsolvent na Tekstilno-teh­nološkom fakulte­tu u Zagrebu, koji je svoj ­mod­ni uspon započeo preklani na varaždinskoj Modnoj gušterici. Zajedno s još 30 dizajnera iz cijele Europe, taj 26-godišnji Križevčanin dospio je u finale modnog natječaja, a svoje će modele pokazati sljedeći mjesec u Berlinu.

Na spomenuti natječaj prijavilo se gotovo tisuću studenata i mladih dizajnera, a Igor Galaš privukao je paž­nju žirija originalnom izradom svojih radova. Nai­me, sve kreacije za sljedeću jesen i zimu sam je ispleo, a po­sebne su i zbog toga što su multifunkcionalne: ka­puljače voluminoznih dugačkih haljina u trenutku se pretvaraju u torbe, a u zaobljenim krajevima šalova mogu se nositi prijeko potrebne ženske sitnice. A do na­tje­canja će za svoju kolekciju od prirodne vune isplesti i – čizme.

Pletena galaksija

-Plesti sam naučio s 12 godina – kaže Igor Galaš – a ljubav prema pletenim stvarima “naslijedio” sam od ma­me. Moja je majka vrlo vješta i predivno plete, a i dok sam bio mali, odijevala mi je sve što je sama isplela. Sto­ga ne čudi da sam pleteninu izabrao kao svoj mod­ni izričaj. Svaka moja haljina ispletena je od samo jedne niti, za nju mi treba cijeli tjedan i smatram je skul­pturom.

Minikolekciju od pet haljina i jednog kompleta, koju će prikazati u Berlinu, Igor Galaš nazvao je San o pletenoj galaksiji, a jedna od njegovih pletenih haljina naći će se u hrvatskom izdanju Quelleova kataloga. Za­pravo, za naručitelje preko tog kataloga strojno će isplesti 2000 ta­kvih haljina.

-Već i sam ulazak u najuži krug natjecanja smatram velikim priznanjem, jer konkurenti su mi dizajneri s vo­dećih europskih dizajnerskih škola poput londonske St. Martins school, na kojoj su se školovali vodeći svjetski dizajneri poput Alexandera McQueena i Juliena McDo­nalda. U Berlin nosim i svoje pletaće ig­le da bih pred žirijem demonstrirao kako postižem prelijevanja tonova na svojim kreacijama. Glavna nagrada je 25.000 eura i jednogodišnji boravak u Berlinu, a treba uračunati i zaradu od prodaje preko Quelleova kataloga. A kako su važni i glasovi preko interneta, na­dam se da će svi koji me znaju i koji vjeruju u to što radim, glasovati za mene do 30. rujna na stranici www.createurope.com.

Helena Štahan

Linker
27. travanj 2024 21:00