Foto: Danijel Soldo / CROPIX
BORBA ZA ISTINU

Obitelj Dolores Lambaše: Ne zanima nas novac, nego što se dogodilo

Mlada šibenska glumica tragično je izgubila život u listopadu 2013., a njezina obitelj nastoji doznati što je točno presudilo njihovoj kćeri. Odvjetnik obitelji Lambaša, Krešimir Škarica, svaki drugi ili treći dan čuje se s majkom i ocem pokojne glumice, prenosi im novosti i dostavlja dokumentaciju.

– Dosad smo dobili zapisnik o očevidu, skicu mjesta događaja, fotoelaborat i preliminarne nalaze alkohola u krvi, a nismo dobili obdukcijski nalaz, iako smo ga tražili u nekoliko navrata, te nalaz prometnog vještaka. Oni još, naime, nisu gotovi. Sporno je zašto to tako dugo traje, a kako se petnaest godina bavim takvim predmetima, znam da je za to potrebno najviše mjesec dana.

Sva vještačenja provode se u Centru za kriminalistička vještačenja ‘Ivan Vučetić’ i u principu se dostavljaju Državnom odvjetništvu koje na temelju njih podiže optužnicu. Postupak je u završnoj fazi i ja ne sumnjam da će optužnica biti podignuta, samo je bitno za koju kvalifikaciju: je li prometna nesreća izazvana iz nehaja ili takozvanom neizravnom namjerom.

Prvo pitanje koje je postavila majka Dolores Lambaše bilo je – zašto Stojanu Matavulju, s obzirom na smrtnu posljedicu i 0,66 promila alkohola u krvi, što je prema sudskom vještačenju pripito stanje, nije određen istražni zatvor. Obitelj Lambaša nije me angažirala zato što su materijalno motivirani, nego da se utvrdi činjenica što se i kako dogodilo. To se primarno utvrđuje u kaznenom postupku, koji državni odvjetnik vodi po službenoj dužnosti, a drugi postupak, za naknadu štete, na koju imaju pravo, pokrenula je obitelj i vodit će se u Šibeniku. Roditelji Dolores Lambaše htjeli bi da se taj postupak što prije okonča jer nije im lako živjeti s neizvjesnošću – pojasnio je odvjetnik obitelji za Gloriju.

Linker
20. travanj 2024 06:51