Reuters
15 GODINA MODNOG KRALJEVSTVA

Novo poglavlje britanske modne kraljice Stelle McCartney

Nakon svega u čemu se okušala, stiglo je vrijeme i za prvu mušku liniju. Britanska dizajnerica Stella McCartney potvrdila je da će od sada i modno osviješteni muškarci moći uživati u njezinim kreacijama. Iako je modnu kuću osnovala prije petnaest godina, 44-godišnja dizajnerica dosad je odijela šivala samo za svog oca Paula McCartneyja i supruga Alasdhaira Willisa, te radila kreacije po narudžbi za britanskog redatelja Guyja Ritchieja i preminulog glazbenika Davida Bowieja.

U studenome ove godine, istovremeno kad i žensku kolekciju za proljeće 2017., Stella McCartney predstavit će svoju prvu mušku modnu liniju koja će biti u skladu s održivom politikom brenda, odnosno kao i dosad neće koristiti krzno ni kožu.

S obzirom na sve njezine uspješne modne projekte – žensku modnu liniju, desetogodišnju suradnju s adidasom na sportskoj kolekciji i modnu liniju za djecu koju je lansirala 2010. – mnogi očekuju kako će i muška kolekcija biti briljantna, osobito jer je Stella „mušku“ estetiku često prenosila u svoje kolekcije za žene.

A model presents a creation by British designer Stella McCartney as part of her Fall/Winter 2014-2015 women's ready-to-wear collection show during Paris Fashion Week March 3, 2014. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: FASHION) - RTR3FZCI
/ REUTERS
Foto: Reuters - Tjedan mode u Parizu 2014.

– „Ona je muško jednako koliko i žensko. Snažna je, ali ženstvena “- izjavila je njezina prijateljica Andrea Barron prije nekoliko godina opisavši njezin stil kao istovremeno ženstven i mangupski, nježan i strukturiran.

Osobni stil britanske dizajnerice reflektira se u njezinom dizajnu, a glavna inspiracija za kreacije bila joj je majka Linda McCartney. Iako su Linda i Stellin otac, legendarni Beatle Paul McCartney, oboje bili glazbenici, ona se još u djetinjstvu zaljubila u modu. Svoju prvu jaknu kreirala je sa samo 13 godina, a zanat je brusila kod krojača Edwarda Sextona u londonskoj ulici Savile Row. Diplomirala je na Saint Martinsu 1995. godine pri čemu su njezinu završnu kolekciju nosile slavne manekenke Naomi Campbell, Yasmin Le Bon i Kate Moss uz pjesmu “Stella May Day” Paula McCartneyja.

Foto: Reuters

I dok je Stella bila inspiracija svom ocu za glazbu, stil njezine majke bio je inspiracija njoj za dizajniranje.

– „Bila je daleko ispred svojeg vremena. Nosila je malo make-upa i voljela se poigravati odjećom. Birala je vintage komade i kombinirala ih s muškim odijelima. Jako je utjecala na mene. Bila je nevjerojatna žena – izvana i iznutra“ – izjavila je Stella nedugo nakon smrti voljene majke. Linda McCartney je preminula 1998. godine od raka dojke, zbog čega je Stella lani dizajnirala liniju donjeg rublja za žene koje su prošle mastektomiju.

Paul and Linda McCartney with children Heather and Mary at airport, 1971, Image: 98347936, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; CSU Archives/Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Foto: Profimedia / Profimedia, Everett
Foto: Profimedia

Iako je njezino ime danas sinonim za svjetski modni brend, put od kćeri slavnog Beatlea do uspješne dizajnerice nije bio nimalo lagan i prezime McCartney na samom početku njezine modne karijere bilo je teret.

Stella je 1997. postala kreativna direktorica francuske modne kuće Chloé i na tom mjestu naslijedila Karla Lagerfelda. Legendarni dizajner nije imao lijepih riječi za nju smatravši da iza njezinog uspjeha stoji slavni otac.

– Modna kuća Chloé zaslužuje poznatije ime. Uzeli su poznatu osobu, ali u glazbi, ne u modi. Nadajmo se da je nadarena poput oca – izjavio je tada „kralj mode“ vjerujući da će Stella doživjeti neuspjeh.

Unatoč skepsi Karla Lagerfelda i ostatka modnog svijeta, Stelline kreacije oduševile su publiku i kritiku, a na krilima uspjeha u kući Chloé, 2001. godine pokrenula je vlastiti brend u partnerstvu s luksuznom grupacijom Kering (Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, L’oreal i drugi luksuzni brendovi). Danas ima sedamnaest butika, njezine kreacije prodaju se u više od 50 zemalja i putem web shopa, a za svoj rad više je puta proglašavana dizajnericom godine. Oduvijek govori kako je ona “žena koja kreira za žene” te je popularizirala danas popularan look – “muške” hlače u kombinaciji s jaknama sa ženstvenim detaljima.

A model presents a creation by British designer Stella McCartney as part of her Autumn/Winter 2015/2016 women's ready-to-wear collection during Paris Fashion Week March 9, 2015.   REUTERS/Gonzalo Fuentes (FRANCE - Tags: FASHION) - RTR4SKYP
/ REUTERS
Foto: Reuters - Tjedan mode u Parizu 2015. godine

Stelline kreacije obožavaju glumica Sandra Bullock, pjevačica Rihanna, odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney, a oksfordice na platformi osvojile su i poznate Hrvatice poput pjevačice Severine i voditeljice Nikoline Ristović.

Njezino modno kraljevstvo posljednjih se deset godina nezaustavljivo širilo: osim ženske kolekcije, Stella ima i dječju liniju, parfeme, organsku kozmetiku, liniju donjeg rublja i kupaćih kostima, a ostvarila je i brojne suradnje poput onih s H&M-om, američkim brendom LeSportsacom i adidasom, s kojim već deset godina uspješno kreira sportsku kolekciju za žene.

Olympics - Team GB Rio 2016 Olympic Games Kit Launch - Seymour Leisure Centre, London - 27/4/16
Team GB pose for a photo with designer Stella McCartney during the kit launch
Reuters / Stefan Wermuth
Livepic
EDITORIAL USE ONLY. - RTX2BUKM
/ REUTERS
Foto: Reuters - Stella i adidas kreirali su opremu za tim Velike Britanije na OI u Rio de Janeiru ove godine

Nakon svega odlučila je da je sada pravo vrijeme za mušku liniju. Stanje na tržištu ide joj u prilog: luksuzna moda za muškarce sve je traženija, a opušteni krojevi i sportska ležernost, po kojoj je Stella poznata, savršeno će se uklopiti u ormar svakog modno osviještenog muškarca.

Linker
17. travanj 2024 01:00