POMOĆ ZA PROMJENU

Novi izazovi su super!

Čakovčanin Goran Blagus za sebe kaže da je nemirni duh, koji voli istraživati, usvajati, učiti i krenuti u nove izazove. Prije no što je uplovio u svijet coachinga za poslovnjake, bio je uspješni mali poduzetnik i radio u (za naše prilike) velikoj korporaciji.

Osmislio je i pokrenuo Restart navika, besplatni program sastavljen od seta tekstualnih uputa, webinara, on-line servisa i live coaching sessiona u trajanju od 10 tjedana.

Nit vodilja ovog programa je omogućiti polaznicima da se izvuku iz dnevne kolotečine i stvore samosvijesti o navikama koje imaju ili žele razviti u svrhu pomaka prema kvalitetnijem životu.

Program se u prvom dijelu bavi građenjem ili unapređenjem navika “unutarnjeg stanja” (fizički, emotivno, mentalno), dok se drugi dio programa orijentira na unapređenju navika okrenutih “prema van”.

Što te potaklo da napraviš webinar Restart navika?

Htio sam ispitati vlastite mogućnosti stvaranja ovakvih proizvoda. Igrom slučaja, dogodilo se da me komentar čitateljice na jednu od mojih kolumni potaknuo na razmišljanje iz kojeg je nastala ideja za Restart navika.

S druge strane, kako i sam zadnjih šest mjeseci radim na vlastitom restartu navika tj. uvođenju novih i poboljšanju postojećih, te djeliće osobnih razmišljanja i neke od ideja na kojim sam radio tokom coachinga sa svojim klijentima (tematski povezanih uz navike) odlučio sam podijeliti s drugima.

Kako si se sam nosio u situacijama kad si želio promijeniti neke svoje navike?

Za mene, osnovna navika je jutarnja rutina. Ne želim uljepšavati – njeno uvođenje bilo mi je teško i mučno. Svakakvi filmovi su me pucali: “Možda to nije dobro što radim, pa možda bih trebao malo više istraživati, a možda da prebacim početak na ponedjeljak.”

Svjesnost i snaga volje (koja je u trenucima krize brzo blijedila) su bili jedini saveznici na koje sam u tim trenucima računao.

Pomoglo mi je da si, kad se uhvatim u kriznim situacijama, kažem: “Stari, sasvim je očito da nisi unutar svoje zone ugode. Super, ‘ajde izdrži koliko god možeš jer uvijek se lako vratiš na staro stanje.” I izdržim koliko ide. Korak po korak.

Koji je najzeznutiji dio pri mijenjanju ustaljenih obrazaca ponašanja?

Zanimljivo, sami sebe najviše miniramo i stvaramo si najviše problema. Onda dođemo u trenutak kad kažemo sami sebi da nema šanse da igramo neku igru protiv sebe. Nakon toga počnemo osjećati fizičke i emotivne posljedice jer ne radimo nešto po starim obrascima.

Interesantno je kako u tom trenutku onaj glas razuma koji je govorio da želimo neku od lošijih navika promijeniti proglasimo glupim, nesmotrenim i da je taj trenutak bio samo naš trenutak slabosti.

Prebroditi te filmove, te monologe, te scenarije i te situacije je najteži dio. Trenutak osvještavanja i “bitke” sam sa sobom je najzeznutiji dio.

Što te se posebno dojmilo u vlastitom procesu restarta navika?

Osobno, sada mi je rutina s dovoljnim unošenjem količine vode ludo dobra stvar. Dobro se osjećam, popravio sam probavu, a i doručak svako jutro stvarno ima smisla. Bio sam jedan od onih kojima se želudac okretao kad bi rano ujutro nešto jeli. Prvi obrok bi mi bio oko 10:30. No, sada jedem prvi obrok otprilike 45 minuta nakon buđenja i fakat je to bitno u životu.

Također mi je odličan trenutak uvođenja rutine dvosatnog produktivnog rada.

Jesi li imao podršku?

U jednu ruku, u tome sam bio sam. Žena i dijete nisu sudjelovali, a nisu ni odmagali. Što je jako bitno.

Dio podrške sam crpio s različitih foruma i coaching sessiona koji nisu striktno bili vezani uz ovu temu, no u jednom dijelu su se doticali rutina, produktivnosti, komforne zone, unutarnjih gremlina…

Što bi volio postići webinarom?

Da budem iskren, pojma nemam kamo će nas ovaj program odvesti. Nadam se da će u bliskoj budućnosti evoluirati u nešto novo, još bolje i efikasnije.

No, najveća želja mi je da polaznici programa nakon nekog vremena mogu reći: “Dobro sam, znam što radim, znam što to trebam napraviti i nije mi to problem. Zapravo, veselim se novim izazovima.”

Cilj webinara i cijelog programa je da svatko od polaznika uvidi gdje se nalazi, što ga okružuje, da smogne dovoljno snage za napraviti onaj jedan korak više i u konačnici bude jako zadovoljan. Dat ću im samo neka razmišljanja i moguće smjerove. Želim da svatko od polaznika razmišlja za sebe, da sam sebi napravi najbolji program uvođenja i poboljšanja postojećih navika.

Pet brzih savjeta kako početi mijenjati navike

1) Osvijestite što želite promijeniti

2) Osvijestite što želite postići promjenom

3) Snaga volje kako snažno dođe isto tako i snažno nestane. Iskoristite moment kad je prisutna.

4) Proceduru nove navike napišite na papir. Do najmanjeg detalja.

5) Krenite odmah i sada!

Izvor: Via positiva

Linker
18. travanj 2024 18:54