EKSKLUZIVNO: ZAC EFRON

Nisam još pokazao sve što znam

Zahvaljujući trilogiji “High School Musical”, u kojoj glumi ljepuškastog srednjoškolskog košarkaša Troya Boltona, američki glumac Zac Efron (21) najveća je mlada holivudska zvijezda. Njegovi posteri nalaze se u sobama djevojčica diljem svijeta, a svoju je popularnost dobro i naplatio – procjenjuje se da je zaradio više od deset milijuna dolara.

No, unatoč bogatstvu, 21-godišnji glumac, koji je odrastao u malom kalifornijskom gradu Arroyo Grande, došao je na intervju u luksuzni berlinski hotel Regent u izlizanim trapericama i običnoj plavoj majici. U Berlinu je održana europska premijera komedije “Ponovno 17”, o 37-godišnjem Mikeu O’Donnellu, koji dobiva priliku ponovno proživjeti svoje srednjoškolske dane. Efron je, naravno, tinejdžer Mike, dok njegovu odraslu verziju glumi Matthew Perry iz “Prijatelja”. Efrona je u Berlinu pratila majka Starlo, dok je njegova djevojka, glumica Vanessa Hudgens, u koju se zaljubio na snimanju “High School Musicala”, zbog posla morala ostati u Hollywoodu.

Kako se osjećate kao najveća mlada zvijezda u Hollywoodu? – Sve mi je čudno jer znam da se još moram dokazati. Tek sam na početku karijere i nisam pokazao sve što znam. A sad se stalno pojavljujem na naslovnicama, pa bi se publika mogla zasititi. Pametnije bi bilo da snimam raznolike filmove i tek onda vidim mogu li o sebi razmišljati kao o holivudskoj zvijezdi.

Poželite li ikada kao glavni junak u filmu dobiti priliku da ispravite nešto iz prošlosti? – Naravno. Zar postoji netko tko to ne bi volio? Bilo je neugodnih trenutaka koje nikako ne mogu izbaciti iz glave. Bilo bi lijepo kad bih se mogao riješiti tih sjećanja.

Koji su to neugodni trenuci? – Ne mislite, valjda, da ću vam na to odgovoriti? Odmah bi se na internetu pisalo o njima.

Jeste li vi htjeli da Mike u filmu igra košarku, baš kao i Troy u “High School Musicalu”? – Nisam. Kad sam prihvatio ulogu, scenarij je već bio dovršen. Znam da će svi misliti drukčije, ali to mi ne smeta. Problem je jedino što neki mogu pomisliti da odlično igram košarku, a to nije istina. Zapravo sam loš košarkaš. Znam samo izvoditi trikove s loptom.

Volite li sport? – Volim sport i uživam u njemu, ali nikada nisam bio dobar u ekipnim sportovima, košarci i američkom nogometu, jer su druga djeca bila veća i jača od mene. No, zato sam briljirao u pojedinačnim sportovima, kao što su golf, stolni tenis, surfanje…

Kako vam je bilo surađivati s Matthewom Perryjem? – Meni je bilo sjajno, ali ne znam je li i njemu bilo tako. Zaista je zabavan, pa su njegove šale uvelike pridonijele oslikavanju “našeg” lika. Zato sam ga stalno pitao za savjet, telefonirao mu čak i usred noći. Jednom sam ga nazvao dok je bio na božićnoj zabavi pa mi je rekao da ga prestanem zvati.

A je li vam dao neki savjet? – Ne, on je veliki zafrkant. Uostalom, ne želim kao neuki klinac sjediti uz nekoga i upijati njegovu mudrost. Od njega sam najviše naučio gledajući ga kako se ponaša na setu, opušteno, ali profesionalno.

Biste li bili zadovoljni da za dvadeset godina izgledate kao Perry? – Uopće se ne bih žalio. Možda nema trbušne mišiće poput mene, ali sam vidio mnogo žena očaranih njegovim izgledom. Čovjek ima stil i osobnost, a to je važnije od mišića.

Jesu li vas u srednjoj školi smatrali štreberom ili frajerom? – Znam da mnogi filmovi prikazuju srednjoškolce na taj način, ali stvarnost je drukčija. Većina učenika nalazi se između ta dva ekstrema. Isto vrijedi i za mene. Moram priznati da mi tada nije bilo toliko važno jesam li popularan. Matthew Perry mi je rekao da je bio glavna faca među štreberima. Dolazim iz obitelji koja cijeni obrazovanje, pa su mi u srednjoj školi bile važnije dobre ocjene nego odlasci na zabave. Osim toga, uvijek sam mislio da će mi najbolje razdoblje u životu biti ono na fakultetu.

Zašto onda nakon srednje škole niste studirali? – Zapeo sam u “High School Musicalu”. Namjeravao sam studirati filmsku režiju, ali kada su mi se zahvaljujući uspjehu ove trilogije otvorila vrata u filmskoj industriji, činilo mi se logičnijim da učim u praksi. Zasad se dobro zabavljam, dosta sam i naučio, pa smatram da sam dobro odlučio. No, u dogledno vrijeme ipak namjeravam upisati fakultet. Obrazovanje je bitno.

Hoćete li možda studirati glumu? – Mislim da neću. Sada otprilike znam kako sve funkcionira na snimanju, pa ne želim sjediti u klupi i slušati druge kako govore o filmu. Htio bih studirati nešto zanimljivije, ali još nisam siguran što.

Zašto ste izjavili da više ne želite glumiti u mjuziklima? – Izuzetno sam ponosan na “High School Musical” i ne žalim ni za jednim trenutkom provedenim na setu. No, vrijeme je da krenem naprijed, jer nikad nisam volio raditi jedno te isto. Volim izazove i zato pronalazim nove filmove koji će mi omogućiti da sebi, ali i ostalima, pokažem što još sve mogu.

Kakvi su vam planovi? – Ne znam. Svi me pitaju što ću sada raditi, a ja im ne mogu odgovoriti. Nemam mapu koja će me voditi do mjesta gdje želim biti, već otkrivam put korak po korak.

Je li vam smetalo što paparazzi prate svaki vaš korak nakon što je “High School Musical” postigao velik uspjeh? – Svi se žale da im je nepodnošljivo živjeti s paparazzima, ali rješenje je vrlo jednostavno – samo se pred njima ponašajte pristojno i odmah im postanete nezanimljivi. Nije to toliko teško. Ako ih udarite ili opsujete, paparazzi su dobili priču. Ako samo prođete pokraj njih, tu fotografiju ne mogu nikome prodati. Naravno, znaju biti naporni, što nije uvijek ugodno, ali to je jedini lijek protiv njih. A ako zaista želite biti sami, postoji mnogo mjesta na svijetu gdje vas paparazzi nikada neće pronaći.

Josip Jurčić

Linker
29. travanj 2024 11:28