JOSIPA LISAC

Nikad neću prestati pjevati

Devet Porina što ih Josipa Lisac (60) drži na podu ispod svog radnog stola uskoro bi mogli dobiti poveće društvo. Njezin posljednji, lani objavljen album “Živim po svome” u ovogodišnju utrku za prestižnu diskografsku nagradu ulazi s čak šest nominacija.

Kako se Josipa Lisac s “Dnevnikom jedne ljubavi” natječe i u kategoriji najboljeg reizdanog albuma, ove godine primadona domaće glazbene scene uvjerljivo ima najviše, ukupno sedam, nominacija za Porin. Drago je Josipi Lisac zbog tih silnih nominacija, ali tužna je što novi uspjeh ne može podijeliti sa svojom majkom Anom, koja je umrla polovicom ožujka, u 83. godini.

Kako ste podnijeli majčinu smrt? – Teško, dala nam je samo dva dana da se pripremimo za njezin odlazak. A smrt je došla čudno, kao kad neko otvori vrata i veli: evo, tu sam, samo da još nešto obavim i odmah se vraćam. Doživjela je infarkt, pukla joj je aorta, i nakon dva dana otišla je u laganom snu na svoj vječni put, slično kao i moj tata, slično kao i Karlo. Nedostajat će mi jer bila je vrlo pametna i mudra.

Pratite li uopće što rade vaši kolege i tko su, što vi mislite, najperspektivniji mladi pjevači? – Veoma sam osviještena što se radi na glazbenoj sceni i nešto mi se sviđa, mnogo toga ne sviđa. Teško mi je uhvatiti što je karakteristično kod tih mladih pjevača, bilo da je dobro ili loše, samo da je karakteristično.

Neki vas i oponašaju. Ljuti li vas to? – U Americi 1977. Natalie Cole izbila je na top-liste pjesmom “Lucy in the Sky with Diamonds” koju je otpjevala kao Aretha Franklin. Kasnije su se Aretha i Natalie srele na nekom prijamu. Aretha joj je prišla, opalila pljusku i rekla: “Drugi put pjevaj kao ti, a ne kao ja.” Fantastično! Ponekad se pitam koliko bih ja takvih pljuski morala podijeliti. Neke pjevačice su mi otvoreno prišle i govorile: “Napravila sam kao vi.” A zakaj si napravila kao ja? Nemoj mene skidati, jer ja sam ja, teško sam se izborila za to da budem svoja. Četrdeset godina radim na sebi, na svom glazbeno-vizualnom identitetu, to je moj život. Nosite li još minice? – Nosim, pa imam lijepe noge. Imam i lijep glas i lijep ten, a drugo ništa ne valja.

Jeste li ikad probali drogu? – Ne, moj Karlo bi rekao da sam prirodno high. Svaki stimulans sa strane samo bi uništio moju energiju. S Karlom sam voljela piti dobra vina, ali danas, jadna, više ne. Eventualno mogu popiti malo pjenušca. Više i ne jedem tako fino kao nekad s Karlom. Uglavnom jedem salate, a poslije toga baš ne ide čaša vina. I još grizete nokte. – Ne znam zašto to radim i zašto ne mogu prestati. Mislim da to dijete u meni grize nokte.

Što nikad u životu nećete napraviti? – Nikad neću napisati knjigu i pokrenuti vlastitu modnu liniju. To mi je glupo. Da prestanete pjevati i nastupati, biste li mogli živjeti od minulog rada? – Ja nikada neću prestati pjevati.

Nevio Pintar

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju pročitajte u novom broju tjednika Gloria (br. 799) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
26. travanj 2024 21:55