Stefano Montagner/Flickr
NJEGA KOŽE ZIMI

NEVIDLJIVE RUKAVICE Kreme za ruke - saveznik broj 1 ove zime

Kako bi prezimila bez posljedica – ispucalosti, crvenila i zatezanja – koža ruku treba nježnu potporu: hranjive i hidratantne sastojke poput meda, arganova ulja i karite maslaca.

Kao da cijele godine nisu dovoljno ‘na udaru’, ruke zimi još više pate. Vjetar, niske temperature, ali i zrak isušen centralnim grijanjem remete prirodnu vlažnost osjetljive kože pa u njegu ruku treba uložiti mnogo truda.
Hidratantnu kremu poželjno je nanijeti nakon svakog pranja, kad se izlazi na hladnoću ili, pak, ulazi u zatvoreni prostor, te posebice prije spavanja. Tada će dobro doći i tanke pamučne rukavice koje će zagrijati kožu i omogućiti prodiranje njegujućih sastojaka.

Čemu toliko ‘posla’? Nedostatak vlage, naime, glavni je krivac za preuranjeno starenje kože, a najprije stradaju ruke – ne kaže se bez razloga da one otkrivaju našu pravu dob i navike. Iako ih od vanjskih utjecaja kvalitetno štite jedino rukavice, bogate hidratantne kreme pomažu u održavanju prirodne ravnoteže epidermisa.

Neki od najpopularnijih ‘zimskih’ sastojaka su arganovo ulje, urea, pantenol i karite maslac, koji pružaju optimalnu količinu vlage te stvaraju zaštitni film. A snažni antioksidans vitamin E ublažit će pojavu prvih staračkih pjega ili hiperpigmentacije izazvane izlaganjem suncu, koje je, ne zaboravimo, i zimi štetno.

Napisala Mara Modrić

Linker
18. travanj 2024 20:15