Nevena Rendeli i Sonja Šarunić naučile sve o etnomodi

Na zagrebačkome Bundeku danas je održan središnji program ovogodišnjega nacionalnog projekta Lijepa naša Sava. Šestu godinu zaredom njime se obilježava Dan rijeke Save, promiče važnost njezina očuvanja te potiče kontinentalni ekoturizam i upozorava na neiskorištene potencijale uz Savu. Projektom se potiču i ekološki uzgoj hrane te zdravi životni stilovi općenito, a svi su se njegovi ciljevi ove godine povezali u jednome dosad nezabilježenom iznenađenju. Osim prikaza narodnih običaja i života uz Savu, radionica i izložba posvećenih Savi te kušanja tradicionalnih specijaliteta savskoga kraja predstavljena je jedinstvena kolekcija ekoodjeće. Riječ je o odjeći od prirodnih materijala na kojoj su prikazani motivi savskoga kraja, a izradili su ju na poticaj Coca-Cole HBC Hrvatska studenti Tekstilno-tehnološkoga fakulteta iz Zagreba.

Sajam je tradicionalno posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a projektu su podršku došle dati novinarke i voditeljice Sonja Šarunić i Nevena Rendeli.

– Jako sam sretna što se život uz Savu vratio na ovakav način jer je Sava pomalo zanemarena kad je život u Zagrebu u pitanju – rekla je Sonja Šarunić istaknuvši kako su projekti poput Lijepe naše Save iznimno važni za život mjesnoga stanovništva.

– Pohvalno je da tvrtke poput Coca-Cole pokreću akcije s pomoću kojih vraćaju vodu nama samima. Izložba studenata Tekstilno-tehnološkoga fakulteta također je vrlo važna jer upućuje na mogućnost početka povratka proizvodnje tekstila u Hrvatsku. Njihovi radovi mogli bi ujedno biti suveniri savskoga kraja, a pokazuju i koliko se mašte i kreativnosti krije u našim mladim ljudima. Važno je i to što promiču uporabu prirodnih materijala, o čemu i sama vodim računa. Naime, otkad imam unuke posebno se brinem da im kupujem isključivo tzv. zdravu odjeću jer kažu da sve što dođe na ljudsku kožu u roku od sedam minuta ulazi u krvotok – rekla je Sonja Šarunić.

Da o prirodnim materijalima vodi računa, istaknula je i Nevena Rendeli ujedno pohvalivši modne kreacije zagrebačkih studentica za koje također smatra da bi mogli biti atraktivni suveniri. No ono što ona smatra najvažnijim je promocija kontinentalnoga turizma.

– Mislim da kontinentalni turizam tek čeka bolja budućnost. Obišla sam gotovo cijeli kontinentalni dio Hrvatske i u njemu se zaista ima što vidjeti i promicati u svijetu. K tome mi se sviđa to što projekt Lijepa naša Sava promiče tradiciju života uz Savu koja se tijekom godina u Zagrebu pomalo izgubila. Zato je zanimljivo vidjeti što se sve nekoć događalo uz tok Save i što se sve može povezati s njim, pogotovo u turističkome smislu – rekla je Nevena Rendeli.

Linker
25. travanj 2024 02:08