Burberry Chief Executive Christopher Bailey walks onto the catwalk following the Burberry Prorsum Autumn/Winter 2014 collection during "London Collections: Men" in London January 8, 2014. "London Collections: Men" is a three-day showcase of men's fashion scheduled a month before London Fashion week in London. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: FASHION BUSINESS) - RTX176CW
 Foto: Reuters / REUTERS
PROMJENE U VRHU

Neuspješan eksperiment modne kuće Burberry

Luksuzna modna kuća Burberry bila je prva modna kompanija koja je jednoj osobi prepustila poslove izvršnog i kreativnog direktora. Nakon odlaska Angele Ahrendts 2014. godine, žene koja je bila direktorica u Burberryju osam godina i ostvarila rast od pet milijardi dolara, Christopher Bailey, koji je do tada bio potpuno posvećen dizajniranju, preuzeo je i njezin dio posla. Ipak, njihov eksperiment pokazao se neuspješnim i sada će 45-godišnjeg dizajnera na funkciji izvršnog direktora zamijeniti Marco Gobbetti, dosadašnji šef luksuzne francuske kuće Celine.

Christopher će i dalje ostati u Burberryju kao kreativni direktor i predsjednik brenda te će nadgledati sve elemente dizajna i brenda, ali će se oko poslovne strategije morati savjetovati s novim izvršnim direktorom Marcom Gobbettijem.

Investitori su od početka bili skeptični oko dvostruke uloge Christophera Baileyja, a prvi problemi javili su se uskoro nakon odlaska Angele Ahrendts kada je kinesko tržište, koje je inače Burberryju donosilo oko 40 posto profita, postalo nestabilno. Britanska modna tvrtka objavila je u travnju ove godine pad profita od 10 posto, a Christopher Bailey prošlog je mjeseca prihvatio čak 75 posto manju plaću. Unatoč tome što više neće biti izršni direktor, oni su i dalje zabrinuti jer mu je ponovno dodijeljena dvostruka funkcija. Mnogi smatraju kako je čudno što je dizajner ponovno dobio dodatne obaveze umjesto da se koncentrira na dizajn te najavljuju kako će tražiti od upravnog odbora da im objasni koja je razlika između Baileyja i Gobbettija i koje su točno njihove odgovornosti.

– Imamo mnoga pitanja jer ne razumijemo što točno znači funkcija predsjednika brenda – izjavio je Richard Marwood, jedan od investitora. Preostaje za vidjeti hoće li Bailey i Gobbetti zajedničkim snagama uspjeti vratiti jednu od najpoznatijih britanskih modnih kuća na pravi put.

Linker
19. travanj 2024 07:46