WILLIAM SHATNER

Neuništiva strast za pustolovinama

Baš kao i njegov najslavniji lik, kapetan James T. Kirk iz “Zvjezdanih staza”, William Shatner (78) izgleda neuništiv. Iako se proslavio prije više od četiri desetljeća, najveća glumačka priznanja dobio je tek prije nekoliko godina – kao odvjetnik Denny Crane, prvo kao gostujući lik u serijalu u “Practice” te potom kao sporedni lik u “Bostonskom pravu”, jednom od najgledanijih američkih serijala, u kojem glume i James Spader, Candice Bergen, Rhona Mitra i Monica Potter, a koji se posljednjih mjeseci prikazuje i kod nas.

– Odmah sam znao da će “Bostonsko pravo” biti vrlo popularno. Toliko sam se smijao čitajući u scenariju ludosti koje izvodi Denny Crane, da ni u jednom trenutku nisam posumnjao u uspjeh. A o mirovini nisam nikada razmišljao, jer to nije za mene. Ne bih znao što raditi s toliko slobodnog vremena – kaže Shatner. Glumac rođen u Montrealu, u obitelji poljskih emigranata, ne skriva činjenicu da nikada nije uživao u poslu kao posljednjih šest godina. Nije ni čudno, jer dok je od 1966. do 1969. tumačio lik zapovjednika svemirskog broda Enterprise u “Zvjezdanim stazama”, unatoč golemoj popularnosti rijetko tko ga je shvaćao ozbiljno kao glumca. Većina kritičara smatrala je, naime, taj serijal samo “bezvrijednom, plitkom zabavom za nekolicinu fanatika”.

Kasnije je glumio kapetana Kirka u šest filmova (jedan je i režirao), no tek je 2004. i 2005., zahvaljujući ulozi Dennyja Cranea, dobio televizijsku nagradu Emmy za sporednu ulogu. Shatneru nagrade ipak nisu najvažnije, niti mu je gluma jedina stvar u životu. Bio je profesionalni igrač pokera, napisao je nekoliko znanstvenofantastičnih romana te popularnu autobiografiju “Up Till Now” (Do sada), radio kao gost fotograf za američki časopis Playboy, za koji je snimao starletu Deannu Brooks, uzgaja rasne konje i, što mu je najdraži hobi, stvara glazbu. Doduše, njegov je početak bio prilično neslavan. Na debi se odlučio 1968. i to s albumom recitacije poznatih pop-pjesama. Većina kritičara mu se podsmjehivala, a njegova izvedba pjesme “Lucy In The Sky With Diamonds” proglašena je najgorom obradom neke pjesme Beatlesa.

Vjerojatno je zato i prošlo čak 36 godina dok se nije odlučio na drugi album, “Has Been”, ovaj put s mnogo boljim odjekom. “Common People” grupe Pulp, s tog albuma, završila je na top-listi, a pjesma je nadahnula i slavnu američku koreografkinju Margo Sappington za istoimeni balet. Shatner je i u ljubavnom životu bio jednako nemirnog duha. Četiri se puta ženio, dvaput razvodio, jedna supruga mu je umrla… Glumicu Gloriju Rand, prvu suprugu, s kojom je dobio tri kćeri, Leslie Carol, Lisabeth Mary i Melanie, ostavio je 1969., nakon 13 godina braka. Još je dulje, od 1973. do 1994., bio u braku s Marcy Lafferty, s kojom se tijekom razvoda najviše natezao oko – konjske sperme. Shatner je, naime, posjedovao tri rasna pastuha, a njegova tadašnja supruga u brakorazvodnoj parnici zahtijevala je da i njoj pripadne dio konjskih potomaka…

Glumac nije dugo bio sam poslije razvoda. Tri godine poslije oženio se Nerine Kidd, a kum mu je bio Leonard Nimoy, poznatiji kao dr. Spock iz “Zvjezdanih staza”. Već na sam dan vjenčanja vidjelo se da njihov brak neće biti uobičajen – mladenka je, naime, bila uhićena zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Mjesec dana prije prve godišnjice Shatner je podnio zahtjev za razvod, ali se nije morao sa suprugom povlačiti po sudovima jer se ona utopila u bazenu njegove kuće. U njezinom tijelu pronađeni su tragovi alkohola i valijuma pa je istraga zaključila da je njezina smrt nesretan slučaj.

Još u šoku zbog te tragedije, Shatner se ponovno zaljubio – u trenericu konja Elisabeth Martin, koja je također doživjela težak udarac sudbine – njezin suprug preminuo je 1997. od raka. Vjenčali su se 2001., a kad se napokon skrasio u stabilnom braku, i njegova je karijera ponovno procvala, ponajprije zbog uloge Dennyja Cranea. No, unatoč uspjehu “Bostonskog prava” i solidnoj glazbenoj karijeri, Shatner ipak kao svoju prvu i najveću ljubav izdvaja “Zvjezdane staze”. Nije stoga ni čudno što je toliko kritizirao tvorce novog filma o svemirskom brodu Enterprise, koji je nedavno pod nazivom “Zvjezdane staze” premijerno prikazan u svijetu. Film je, naime, snimljen bez njega, a ljutiti glumac smirio se tak nakon što je shvatio da je redatelj J. J. Abrams osmislio posve novu koncepciju i priču, u kojoj za njega zaista nije bilo mjesta, pa je samo poželio sreću novoj generaciji “boraca za sigurniji svemir”. Ipak, i dalje želi još jednom sjesti na komandno mjesto Enteprisea.

– Bilo bi zanimljivo vidjeti ostarjelog Kirka u njegovim zadnjim danima, velikog junaka koji gleda u oči smrti – kazao je Shatner, pokazavši da u njemu još titra strast prema svemirskim pustolovinama.

Josip Jurčić

Linker
28. travanj 2024 10:53