GLORIA IN VOLI

Neodoljiv modni zov Afrike

U Afriku se lako zaljubiti – veličanstvenost afričke savane, vedrina njezinih stanovnika i njihova živopisna kultura toliko su se dojmili talijanske dizajnerice Stelle Jean za boravka u Keniji da je svoje oduševljenje odlučila pretočiti u ovosezonsku kolekciju: printevi jarkih kontrastnih boja ‘preslikani’ su s plemenskih nošnji, tkanine su udobne i lepršave, krojevi jednostavni, a nakit od nizova šarenih kuglica podsjeća na onaj kojim se ukrašavaju poglavice.

Dizajneričino afričko porijeklo možda jest razlog što je njezina revija proglašena jednom od najzanimljivijih na milanskom Tjednu mode, no i njezini kolege koji nisu izravno vezani s Crnim kontinetnom pali su pod njegove čari.

Tako je američka kreatorica Mara Hoffman lansirala efektne haljine ratničkih boja, dok se kod slavnoga dvojca Dolce & Gabbana inspiracija Afrikom očituje u modnim detaljima: šarene i prugaste haljine upotpunile su naušnice u obliku crnačkih glava i torbe od slame.

A autohtonu modnu poslasticu priredilo je pet dizajnera iz Afrike, odabranih od urednika prvoga afričkoga internacionalnoga modnog časopisa Arise sa sjedištem u Lagosu, glavnom gradu Nigerije. Tiffany Amber, Tsemaye Binitie, Maki Oh, Gavin Rajah i Ozwald Boateng na zajedničkoj reviji pod nazivom Afričke ikone pokazali su da njihova egzotična imena svakako vrijedi upamtiti. A modni su kritičari jednoglasno zaključili: vrijeme Afrike tek dolazi!

Linker
18. travanj 2024 00:16