LJEKOVITO BILJE

Neiskorištena riznica kozmetike

U Hrvatskoj ne cvjeta samo trgovina. Naša je zemlja, naime, zbog raznolikog reljefa i povoljne klime, prebogata riznica ljekovitog bilja. Bilo da je riječ o ravničarskom dijelu pogodnom za sadnju kamilice, metvice i matičnjaka, planinskom, gdje caruju borovica, stolisnik i gospina trava, ili primorskom, u kojem rastu agrumi, kadulja, ružmarin, lavanda i drugo mediteransko bilje koje se sve više koristi u proizvodnji preparata za njegu lica i tijela. A kad se u to još ubroje blagotvorna svojstva mora, moglo bi se reći da je Hrvatska pravi prirodni wellness. Na žalost, domaći biljni resursi nisu ni približno iskorišteni kao u nekim drugim zemljama – mnoga eterična ulja se, zbog nedovoljne proizvodnje u Hrvatskoj, moraju uvoziti – no volja i želja postoji. Unatoč tome što to zahtijeva golem trud i ulaganje, kao i borbu s “vojskom” stranih brendova.

Štoviše, domaći proizvođači katkad su tako nepokolebljivi da ponudu šire i na preparate koji dosad nisu imali certifikat Made in Croatia. Među njima su Karlovački parfemi, koje je nedavno lansirao farmaceut i fitoterapeut Stribor Marković. Riječ je o sedam mirisa nazvanih prema njegovim precima, a inspirirani su životom u Striborovu rodnom Karlovcu s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

– Ideja je, zapravo, potekla od moje sestre Morane Rožman, a za realizaciju su mi trebale tri godine. Nije, naime, lako pogoditi note da bi miris dobio svoju pravu “simfoniju” – objašnjava Stribor Marković, čiji se parfemi sastoje isključivo od eteričnih ulja i biljnih ekstrakata – u jednom ih ima od 10 do 20 vrsta – a svaki ima 50 mililitara. Neki sastojci su proizvedeni u našoj zemlji, a neki su se morali uvesti pa, primjerice, edp. Mitzi sadrži uvozna eterična ulja nerolija i bergamota te domaći hrastov lišaj. Edp. Toni ima note đumbira, klinčića i naranče, koji su također iz stranih zemalja, premda je i hrvatsko tlo pogodno za njihov uzgoj. No, zato Ceca sadrži domaće eterično ulje smilja. Posebni su i po tome što su staklene bočice “upakirane” u ukrasne keramičke kutijice, koje su zapravo replike starih karlovačkih oglasnih stupova u obliku heksagrama, a izradila ih je karlovačka keramičarka Lidija Maček Stanić. Cijena svakog parfema je 500 kuna, a mogu se kupiti u karlovačkom Paviljonu Katzler te u zagrebačkom Centru Cedrus, čiji je cilj promicanje i razvoj prirodnih metoda njege i liječenja.

U Cedrusu je “obuku” prošla i Virovitičanka Dubravka Gabrić, koja je diplomirala kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a još tijekom studija se “zagrijala” za proizvodnju aromakozmetike. Nakon preparativne kozmetike – gelova, krema, sapuna, balzama, ulja i losiona – krenula je s proizvodnjom organskog make-upa.

– Trenutačno ga proizvodim prema narudžbi, a potkraj godine bi se trebao naći i u slobodnoj prodaji. Linija će se sastojati od maskare, sjajila, pudera, tuša za oči i rumenila, a sirovine će biti prirodne. To, primjerice, znači da ću stavljati hidrolate, voćne ekstrakte, rižin škrob, mineralne pigmente… U maskarama i tuševima koristim, primjerice, plavi mineralni pigment – objašnjava Dubravka Gabrić, dodajući kako su ti proizvodi idealni za osobe s osjetljivom kožom, a jedini konzervans koji sadrže – i to prirodni – je ekstrakt sjemenki grejpa. Cijene proizvoda se kreću od 80 do 200 kuna.

Domaći proizvođači mislili su i na njegu tijela, a osnovni sastojak gela za tuširanje, losiona za tijelo i ulja za masažu Mirisija jest – eterično ulje mandarinke, koje se, iako jug Hrvatske obiluje tim voćem, kod nas još ne proizvodi. Miomirisnu priču su započeli braća Emin i Emir Džanić iz Laboratorija dr. Džanića, želeći turistima ponuditi nešto autohtono, a nastavila ju je tvrtka Medicopharmacia.

Na ljepotu i zdravlje utječe i ono što unosimo u organizam, a toga su svjesni i supružnici Ivana i Nedeljko Stavljenić, diplomirana ekonomistica i audioinženjer iz Zagreba, koji se iz hobija bave nutricionizmom. Prije tri godine su, stoga, proizveli Liquid Sun, eliksir na bazi mlade pšenice, koja je odličan detoksikator, čisti jetra, gušteraču, limfu i krvotok, regulira krvni tlak, otklanja proljetni umor i snižava kolesterol u krvi. Zanimljivo je i da je mlada pšenica uzgojena na ekološki čistim poljima oko Slunja i Plitvica te se ručno kosi, bere i obrađuje. Taj ekološki dodatak prehrani u obliku praha stoji 183 kune, a nedavno je ponuda proširena s dva nova proizvoda koji jačaju imunitet te povoljno djeluju na kožu, kosu i nokte – kapsulama (99 kn) i mladom zelenom pšenicom u bagremovu medu (49 kn).

U Hrvatskoj postoje i tehničke inovacije u službi ljepote. Primjer je New Nail Polish Remover, olovka veličine maskare kojom se u samo nekoliko poteza skida lak na noktima, a patentirao ju je diplomirani zagrebački ekonomist i pravnik Bogdan Rodić.

– Olovka se prisloni na nokat i jednim “klikom” se iz spremnika za tekućinu ispusti uljni aceton na vaticu na vrhu te “pobriše” lak – objašnjava Bogdan Rodić, koji bi želio da standardni model bude plastičan, a luksuzni pozlaćen i u kutijici od ebanovine. Cijena New Nail Polish Removera – za koji još traži proizvođača – ne bi bila viša od 17 eura.

Obitelj Lah iz Velike Gorice već se više od deset godina bavi proizvodnjom i razvojem uređaja za primjenu u području medicine i kozmetike. Tvrtku je 1997. osnovao elektrotehničar Željko Lah, a posao nastavio njegov sin Hrvoje, također elektrotehničar.

– U vrijeme rata smo, uz ostalo, proizvodili minotragače, a potom smo se okrenuli kozmetičkoj industriji, shvativši da tu vlada velika potražnja – kaže Hrvoje Lah, dodajući kako su u početku imali četiri vrste uređaja, a danas ih imaju 15. I svi se proizvode u Hrvatskoj. Riječ je, uz ostalo, o aparatima za lifting, tretiranje raznih stanja kože i eliminaciju celulita, koji djeluju na bazi izmjenične struje, elektrostimulacije i radiofrekvencije, a u izradi im pomažu kooperanti. Njihove uređaje nisu prepoznale samo domaće poliklinike i saloni ljepote, već i one u inozemstvu.

Damir Leljak

Linker
23. travanj 2024 00:41