INTERVJU: KEVIN BACON

Ne jurim za glavnim ulogama

-Posao mi je nužan. Moram hitno pronaći novi angažman – priznao je ovih dana Kevin Bacon (50), sa suprugom, glumicom Kyrom Sedgwick, jedna od najpoznatijih žrtava financijske prevare Bernarda Madoffa, otkrivene potkraj 2008. Financijaš s Wall Streeta varao je klijente gotovo dvadeset godina, izvukavši od njih milijarde dolara, a neki su, poput Bacona i Segwick, ostali bez gotovo cijele ušteđevine. Za glumački par, koji je već 21 godinu u braku i ima 19-godišnjeg sina Travisa te 17-godišnju kćer Sosie, bio je to težak udarac. No, iako će sada morati promijeniti način života, Bacon ne treba očajavati.

Zahvaljujući filmovima “Footlose”, “JFK”, “Apollo 13” i “Dodir bez opravdanja”, jedan je od najcjenjenijih holivudskih glumaca, koji često tumači i zapažene epizodne uloge. Među njima je i ona Jacka Brennana, osobnog čuvara bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona, u filmu “Frost/Nixon” redatelja Rona Howarda, koji se sad prikazuje kod nas. Intrigantna pripovijest o intervjuu koji je britanski voditelj David Frost napravio s Nixonom, nedugo nakon što je ovaj morao napustiti Bijelu kuću zbog afere Watergate, bila je nominirana za čak pet Oscara, no i glumci i redatelj ostali su u sjeni “Milijunaša s ulice”.

Kada je Nixon došao na vlast, bilo vam je 12 godina. Jeste li tada uopće bili svjesni politike? – Skandal s Nixonom bio je moj prvi susret s politikom. Bio sam tinejdžer kad je izbila afera Watergate, a priča me toliko fascinirala da sam trčao kući kako bih sjeo pred mali, crno-bijeli televizor i gledao njegov iskaz pred saveznom porotom. U našoj kući on je bio izraziti negativac, pa neću skrivati da sam tada doista htio da nestane s političke scene. Što se tiče Frostovog intervjua, bio sam svjestan da će biti emitiran, ali mislim da ga nisam gledao. Tada sam se već odselio u New York i počele su me zanimati druge stvari.

Možete li usporediti Richarda Nixona i Georgea W. Busha? – Nixon je napravio nekoliko groznih pogrešaka, ali je predsjednički položaj izgubio zbog stvari koje su trivijalne u usporedbi s onim što je učinio George W. Bush. Nema nikakve sumnje da je Bush bio mnogo gori predsjednik.

Znači li to da vam je drago što je Barack Obama postao predsjednik? – Drago mi je vidjeti da se pojavio političar kao Obama, ali mi se ne sviđa kako ga predstavljaju u medijima. Uvijek ga ističu kao osobu koja se ne razlikuje od prosječnog Amerikanca, no ja ne želim predsjednika koji će biti poput mene jer nisam dovoljno kvalificiran da vodim Ameriku. Za predsjednika želim nekoga tko je pametniji, racionalniji, radišniji…

Kako ste se pripremali za film? – Za razliku od većine drugih filmova, za ovaj je bilo mnogo materijala koji su mi pomagali da se pripremim za ulogu. Uz snimku intervjua, tu je nekoliko knjiga koje su o njima napisane, mnogo novinskih tekstova o susretu Frosta i Nixona, a upoznao sam i Jacka Brennana. On i danas cijeni i voli Nixona, a to sam pokušao prenijeti na film.

Je li ga zanimalo kako će njegov lik biti prikazan u filmu? – Kad sam ga upoznao, film još nije bio snimljen, ali je gledao kazališnu predstavu pa mu je sve bilo jasno. Gledao je na to kao na dobru zabavu, koja nema mnogo dodira sa stvarnošću.

Glumili ste epizodnu ulogu i u filmu “JFK”. Zašto prihvaćate male uloge? – Da nema njih, moja karijera bi već bila gotova. Kritično razdoblje u mojoj karijeri bilo je devedesetih: prošlo je već nešto godina od filma “Footloose”, s kojim sam ostvario golem uspjeh, a ja sam sve češće snimao filmove koje nitko nije gledao. No, tada mi je moja agentica Paula Wagner, koja sada radi za Tom Cruisea, dala dobar savjet, koji sam, srećom, poslušao. Rekla mi je da se sjeća mojih kazališnih početaka u New Yorku kad sam glumio muške kurve i pijance. Savjetovala me da ne jurim za glavnim ulogama, nego da se ponovno prihvatim takvih likova. To mi je bilo čudno, jer je tada vrijedilo pravilo da se u karijeri ne isplati koračati unatrag: nakon što ste jednom glumili glavnu ulogu, više ne prihvaćate epizodne. No, razmislio sam i shvatio da je to ono što sam oduvijek želio. Nisam holivudska zvijezda, osoba predodređena za velike uloge, nego karakterni glumac. Zato sam prihvatio ulogu u filmu “JFK”, a tih pet ili šest minuta na platnu promijenilo je moju karijeru. Za mene je gluma oduvijek predstavljala izazov da uskočim u što više različitih likova. Imam nemiran duh i ne mogu zamisliti da stalno ponavljam istu ulogu. Moja supruga već četiri godine glumi u televizijskom serijalu, a meni je to nezamislivo. Previše volim promjene da bih stalno bio na istom mjestu.

Glumite problematične likove. Možete li ih “ostaviti” na setu i kod kuće se normalno ponašati? – Uvijek pokušavam doći kući kao Kevin Bacon, a ne kao lik iz filma, ali to nije lako. Kad se iz dana u dan morate pretvarati da ste netko drugi, teško je odjednom sve zaboraviti. Pogotovo ako ste završili s poslom u petak poslijepodne, a znate da u ponedjeljak ujutro morate opet pred kamere. No, kada završimo sa snimanjem, iste se sekunde pozdravim s likom i više nikada ne pomislim na njega. Čak ni ne gledam svoje stare filmove. Jednostavno idem dalje.

Koje vam je snimanje bilo najteže? – U filmu “Ubojstva s nakanom” Gary Oldman me neprestance tuče, u nekim scenama sam okovan lancima i ležim gol dok preko mene gmižu kukci, a to nije bilo jednostavno psihički izdržati. Zato su mi tijekom snimanja cijelo vrijeme kroz glavu prolazile razne mračne misli. Bio je to težak film. No, nakon snimanja, odmah sam otišao s obitelji na odmor na Havaje. Prvoga dana fotografirao sam se s kćeri, koja joj je tada bilo 18 mjeseci. Bio sam blijed, obrijane glave, mršav, ali se na mojem licu vidjelo da sam dobre volje. Kad je pala zadnja klapa, potpuno sam zaboravio na sve. Često glumite sa suprugom.

Je li vam lakše kad je ona s vama na snimanju? – Ljudi mi često kažu kako je slatko što zajedno snimamo filmove. Naravno, to nije loše. Imamo divan odnos, snažnu i emotivnu vezu koja traje dulje od dvadeset godina, pa nam u filmu “Dodir bez opravdanja” nije bilo lako glumiti osobe koje se prvi put susreću. Supruga se zbog toga čak htjela povući iz filma pa sam je morao podsjetiti da sam ujedno producent te će, ako odustane od uloge, uništiti kućni budžet. Karijeru ste počeli u kazalištu.

U čemu se razlikuje vaš pristup filmskoj i kazališnoj glumi? – Ispred kamera govorim tiše. Drugih razlika nema.

Josip Jurčić

Linker
28. travanj 2024 20:34