Putovanje
NORVEŠKI FJORDOVI

Narcisa Tkalčić - dobitnica putovanja Norveškom doživjela "beskrajan dan"

Zagrebačka profesorica geografije Narcisa Tkalčić osvojila je u nagradnoj igri Glorije putovanje Norveškom, u kojoj je doživjela ‘beskrajan dan’ i uživala u očaravajućim krajolicima družeći se s Huldrom, šumskom vilom koja pjeva pokraj vodopada i priča o vikinškoj prošlosti.

Norveška me svojom ljepotom osvojila čim sam izišla iz zrakoplova u Oslu. Iako je bila skoro ponoć kad smo sletjeli u zračnu luku Gardermoen, savršeno jednostavna arhitektura i drvo koje je obilato korišteno u opremi interijera odmah su mi zapeli za oko. Putnicima koji onamo dolaze već na aerodromu postane jasno zašto je skandinavski dizajn toliko cijenjen u svijetu. Spoj pročišćenih linija i prirodnih materijala pratio me svih deset dana po gradovima i selima koje sam u organizaciji turističke agencije Atlas posjetila tijekom obilaska norveških fjordova, a oduševilo me što čak i dizajnerski predmeti nastali prije stotinjak godina izgledaju kao da su osmišljeni nedavno.

Polarna nesanica Ni putovanje od Gardermoena do centra Osla nije bilo manje očaravajuće. Priče koje sam čula o polarnim danima ni približno mi nisu dočarale atmosferu vožnje usred noći, jer noć ondje skoro i ne postoji. Pri smjeni dana, naime, izgleda kao da večer tek počinje… U jednom sam trenutku pomislila kako ću se teško priviknuti na stalno svjetlo i taj osjećaj beskrajnog dana. Odahnula sam nakon ulaska u hotel: debele zavjese na prozorima sobe pomogle su mi da izbjegnem insomniju i dobro se naspavam za razgledanje norveškog glavnog grada.

Dobar život Oslo mi je predivan. Istina, osim što je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu, on je vjerojatno i najskuplji europski grad – odredište u kojem pivo stoji 130 kuna nije baš ono koje bih preporučila prijateljicama. Ali kako je smješten na završetku fjorda te okružen šumama i planinama, izuzetno je ugodan za život, pogotovo ljeti.

Kralj fjordova Autobusom smo se odvezli do 300 kilometara udaljenog Bergena, a putem prošli pokraj impresivnih vodopada koji se strmoglavljuju s vrhova planina. Cilj nam je bio fjord Sogne, najveći u Norveškoj i treći u svijetu. Kako su Kangertittivaq na Grenlandu i Greely u Kanadi uglavnom zaleđeni, Sogne je najveći fjord otvoren za plovidbu, zbog čega ga Norvežani zovu Kralj fjordova. Dug je 205 kilometara, na nekim mjestima skoro pet kilometara širok, a ima i brojne rukavce. Mi smo se provozali po Naero yfjordu, najširem od rukavaca, koji okružuju tisuće metara visoke zelene norveške planine, a potom i po Aurlandsu, manjem, ali zbog brojnih sela vrlo lijepom rukavcu.

Vila Huldra Željeznica je također jedna od norveških atrakcija, i nije bez razloga na glasu među putnicima iz cijelog svijeta. Do gradića Myrdal vozili smo se modernim vlakom po jednoj od najstrmijih pruga na svijetu. Vodi kroz kanjone i uz litice s vodopadima, među kojima je i golemi, 225 metara visoki Kjosfossen, čija izmaglica stvara veličanstvenu dugu. U njegovom nas je podnožju dočekala Huldra – točnije glumica-balerina odjevena u njen lik. Skandinavski folklor prepun je priča o tom zavodljivom šumskom biću koje pjeva i pleše pokraj vodopada, a plavokosa ljepotica potrudila se dočarati nam mitove o Thoru i trolovima. Pomalo opčinjena njenim likom, nastavila sam putovanje kroz jednako fascinantne tunele, koji su svi ručno prokopani.

Cvjetna prijestolnica Noćili smo u Bergenu, koji me oduševio svojim drvenim kućicama iz radoblja Hanze, udruženja sjevernoeuropskih gradova koje je djelovalo od 13. do 18. stoljeća i priskrbilo im veliko bogatstvo. Nekadašnja prijestolnica danas je poznata kao kulturni centar Norveške, ali i jedna od najvažnijih luka. Slovi i za cvjetnu prijestolnicu, u što smo se uvjerili prošetavši se među prekrasnim rododendronima koji su u ovo doba godine u punom cvatu. U gradu je i velika riblja tržnica, na kojoj smo kušali norveškog lososa, a potom prešli na masne haringe i nešto lakši sushi od riba iz sjevernih mora. Najviše su mi se svidjeli štandovi krcati morskim ježevima – tko voli njihovo meso, u Bergenu će se osjećati kao u gastronomskom raju.

Pogledajte fotogaleriju !

Linker
03. listopad 2022 02:48