ROMAN POLANSKI

Naplata starog grijeha

Zašto baš sada i zašto baš u Švicarskoj, gdje je došao na Zürich Film Festival kako bi mu svečano uručili nagradu za životno djelo? Kakva je ovo nevjerojatna predstava? To su se mnogi pitali nakon prošlotjednog skandaloznog uhićenja 76-godišnjeg francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog. Autor Oscarima ovjenčanog “Pijanista” “zasvirao je klavir” na ciriškom aerodromu, gdje ga je prošle subote, 26. rujna, umjesto festivalske limuzine, dočekala policijska marica.

Daleko od toga da je Polanski nevinašce: prije 32 godine pred Visokim sudom u Los Angelesu optužen je za silovanje maloljetnice uz uporabu droge te sodomiju i davanje droge maloljetnici, od čega je priznao “samo” spolni odnos s tada 13-godišnjom Samanthom Geimer. U strahu od moguće 50-godišnje zatvorske kazne 1978. je pobjegao iz Amerike u rodnu Francusku, koja sa SAD-om nema ugovor o izručenju zločinaca. U Parizu se 1989. oženio 33 godine mlađom francuskom glumicom Emmanuelle Seigner s kojom ima 16-godišnju kćer Morgane i 11-godišnjeg sina Elvisa. Čuvši kakvu su “nagradu” u Švicarskoj dodijelili njenom suprugu, Emmanuelle je dojurila u Zürich i posjetila ga u zatvoru. Prijateljima je kazala da je “prestrašena i ljuta”, da se Roman “dobro drži” te da će “prvo zahtijevati da ga oslobode, a potom se brinuti o izručenju”. Također je organizirala potpisivanje peticije za njegovo puštanje na slobodu. Zatražila je pomoć od utjecajnih prijatelja, među njima i od prve dame Francuske, svoje dobre prijateljice Carle Bruni Sarkozy. Za ovaj slučaj zauzeli su se i ministri vanjskih poslova Poljske i Francuske, koji su poslali molbu državnoj tajnici Hillary Clinton da SAD odustane od progona Polanskog.

Ako mu krene po zlu i ipak bude izručen SAD-u, to će kod Polanskog vjerojatno probuditi mnoge ružne uspomene. No, najružnija od svih je zasigurno ona na stravičnu smrt njegove osam mjeseci trudne supruge, glumice Sharon Tate, 9. kolovoza 1969. Nju i četvero njenih prijatelja ubila je banda Charlesa Mansona, koji služi doživotnu zatvorsku kaznu. Ubojice su ušli u kuću u kojoj su živjeli Roman i Sharon te sve koji su bili ondje izboli noževima: trudnu glumicu čak 16 puta. Razlog je bio bizaran: Manson je isplanirao ubiti nekoliko slavnih osoba, podmetnuti ubojstva crncima i izazvati rasni rat u SAD-u te nakon toga zagospodariti svijetom! Polanski je izbjegao masakr jer se nalazio u Londonu pripremajući novi film. Nakon Sharonine smrti bio je totalno utučen, ali je, priznao je, već mjesec dana nakon ženina pogreba spavao s drugom ženom.

– Netko se tješi alkoholom, netko drogom, a netko seksom – objasnio je svoj postupak Roman Polanski, kojega su njegove seksualne afere već mnogo stajale, a koliko će ga stajati ubuduće, odlučit će sud.

Kristinka Šćavina

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst možete pročitati u novom broju tjednika Gloria (br.769) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
26. travanj 2024 11:42