RETINOL

Najveći hit u pomlađivanju

Najslavniji anti-aging borac, retinol, ove godine slavi 15. rođendan. Istraživači francuskog Roca, naime, uspjeli su 1995. stabilizirati čisti vitamin A, što se smatra najvećim otkrićem u povijesti kozmetičke industrije, jer je dokazano da on, odnosno njegov derivat, retinol, smanjuje postojeće bore, sprečava nastanak novih i učvršćuje kožu. Nakon Roca, počele su ga koristiti i druge kozmetičke kuće, pa je retinol danas u sastavu najprodavanijih anti-aging preparata L’Oreala, Lancomea, Lancastera, Vichyja i Diora.

KAKO RETINOL DJELUJE? Ponajprije, u dermisu potiče stvaranje kolagena zaduženog za elastičnost kože, te djeluje na stvaranje novih stanica u epidermisu. Ujedno poboljšava i teksturu kože jer ublažava pigmentacijske mrlje i posvjetljuje ten. No, put do popularnosti retinola nije tekao baš glatko. Naime, svaka krema s tim sastojkom, objašnjavaju dermatolozi, u početku izaziva iritaciju pa su ga mnogi prestajali upotrebljavati. O čemu je zapravo riječ? Retinol prvo ‘uklanja’ rožnate stanice koje se nalaze na površini kože. To izaziva lagano peckanje, a nakon ne koliko dana dolazi do sindroma ‘tijesne kože’. Koža se čini suhom i zategnutom, no to je znak da retinol djeluje: mrtve stanice s površine se odstranjuju, molekule prodiru u dublje slojeve kože i počinje obnova.

KOLIKO ĆE TRAJATI PRILAGODBA KOŽE NA RETINOL? Ovisi o to me koliki je postotak u sastavu preparata. Roc je i tu otišao korak dalje. Njihova najnovija linija Roc Rides Correxion objedinjuje tri moćna sastojka protiv bora: uz retinol, sadrži hijaluronsku kiselinu (najsnažnije hidratantno sredstvo) i ‘pametne’ biopeptide (oni ‘instruiraju’ stanicu, odnosno ‘prenose poruku’ da potiče stvaranje i restrukturira oštećeni kolagen). Količina retinola – a samim time i mogućnost iritacija – smanjena je četiri puta, a krema je ostala jednako učinkovita.

To je ujedno omogućilo da se Rocovi retinolski preparati bez opasnosti koriste i preko dana. Prijašnjih godina dermatolozi su upozoravali da korištenje preparata s retinolom mora prestati s prvim jačim suncem, a nova linija slobodno se nanosi tijekom cijele godine.

Kozmetički preparati općenito sadrže manju koncentraciju retinola, no američka FDA nedavno je odobrila proizvodnju krema s vrlo visokom koncentracijom retinola, i to u medicinske svrhe. Takvi se preparati mogu kupiti samo uz liječnički recept. Riječ je o čistom vitaminu A, koji nakon tri do pet mjeseci s lica ‘skida deset godina’, i koji je trenutačno najveći hit u pomlađivanju.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
19. travanj 2024 16:38