TREND REPORT

Najljepše haljine u 2008.

Čini li odjeća čovjeka? O ne, nipošto, odgovorit će mnoge filmske i glazbene zvijezde, no koliko god u intervjuima nastojale djelovati skromno, dat će sve od sebe kako bi na raznim dodjelama godišnjih nagrada, festivalima i filmskim premijerama zablistale u svečanim toaletama.

Svjesne da im uspjeh uvelike ovisi o dobroj prezentaciji i popularnosti u medijima, poznate glumice i pjevačice angažiraju najbolje stiliste kako bi bile sigurne da će se baš njihove fotografije s crvenog tepiha pojaviti u najviše magazina, uz – naravno – pozitivne kritike. Biti na listi najbolje odjevenih žena pridonosi uspjehu svačije karijere, a i potiče modne kuće da ih angažiraju u unosnim reklamnim kampanjama, dok je strah od pojavljivanja na listi najgore odjevenih jednak onom od vječnog prokletstva.

Kad razmišljamo o haljinama koje su u protekloj godini bile zapažene – i ostale zapamćene – svakako treba izdvojiti glumicu Gwyneth Paltrow koja se na londonskoj premijeri filma “Iron Man” pojavila u vrtoglavo kratkoj Balmainovoj kreaciji s čipkom i šljokicama. U Balmainovim su haljinama ove godine bile zapažene i glumice Kate Hudson te Sarah Jessica Parker, no ipak, zvijezde su za crveni tepih najčešće birale toalete modnih kuća Armani, Dior, Chanel i Nina Ricci. Poznata njemačka manekenka i voditeljica Heidi Klum stigla je na dodjelu nagrada Oscar u jarkocrvenoj haljini sa šlepom, koju je za Dior dizajnirao John Galliano, a Diorovu je toaletu za istu prigodu odabrala i glumica Cameron Diaz. Bila je to savršeno krojena, blijedoružičasta haljina čiji su jedini ukras reljefni nabori na grudima i bokovima.

Važna je ekskluzivnost

Na filmskom festivalu u Cannesu briljirala je glumica Cate Blanchett koja je bila vjerna Armanijevoj liniji visoke mode – Prive, iz koje je odabrala ženstvenu kreaciju u boji breskve s nizom volana i ružom. U haljinama modne kuće Nina Ricci zapažene su i dvije zvijezde popularnih serijala – Ellen Pompeo iz “Uvoda u anatomiju” te Sarah Jessica Parker iz “Seksa i grada”, koja je na premijeru istoimenog filma došla u širokoj srebrnoj haljini. No, kad je njujorška ikona stila saznala da je Olivier Theyskens, kreativni direktor Nine Ricci, tu istu kreaciju u nepunih mjesec dana posudio još dvjema glumicama, Lindsay Lohan i Lauren Santo Domingo, nastao je pravi skandal.

Ekskluzivnost se, naime, u svijetu poznatih osoba smatra nepisanim pravilom jer nitko ne želi biti nečija kopija, a ta titula ponajmanje treba svjetski znanoj trendseterici Sarah Jessici Parker, koju u skorije vrijeme zasigurno više nećemo viđati u haljinama te modne kuće. Hrvatska stvarnost Iako u Hrvatskoj nema mnogo glamuroznih događaja, koji zahtijevaju jednako glamurozne haljine, nekolicina žena zadivljuje svojim odabirom u svakoj svečanoj prilici. Nezaobilazna je pjevačica Severina Vučković, koja se na na zagrebačkoj premijeri fima “Duhovi Sarajeva” početkom godine pojavila u kreaciji Linee Exclusive – dugoj zelenoj haljini s crnim bolerom, u kojoj je – kao što je i željela – izgledala poput dive iz zlatnog doba Hollywooda.

I spisateljica Josipa Pavičić voli zeleno: za jedan je svečani događaj poželjela atraktivnu haljinu ukrašenu volanima, pa ju je za nju kreirao modni dizajner Ivica Skoko. Haljinu je odjenula samo jednom, a na to da se u istoj haljini ne pojavi dvaput, osobito pazi i poduzetnica Sunčica Lalić. Ona je na otvorenje zagrebačkog koncept-dućana Nicolas u svibnju došla u crnoj kreaciji Giambatiste Vallija – koji je jedan od njenih omiljenih dizajnera – a uskog se kroja, koji ističe obline, zaželjela nakon višemjesečne “osuđenosti” na široke, trudničke haljine. A iako danju uživa u lepršavim haljinama svih boja, za svečane je događaje, smatra Sunčica Lalić, crno ipak najbolji odabir. Jer kakvi god bili trenutačni trendovi, mala crna haljina je vječna.

Marija Cvitanović Helena Štahan

Linker
18. travanj 2024 07:41